Ξέρουμε πολύ καλά πλέον, ότι το αλκοόλ, ένας διατροφικός σύντροφος του ανθρώπου από την αρχαιότητα κιόλας, μακροχρόνια έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.
Πλέον τα δεδομένα δείχνουν ότι η συστηματική του κατανάλωση συνδέεται με αρκετά ζητήματα υγείας. Να όμως μια μελέτη που παρουσιάζει απρόσμενα αποτελέσματα.
Η διετής μελέτη έγινε στη Ν. Κορέα σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα. Αφορούσε την μεταβολή της έντασης κατανάλωσης αλκοόλ και την επίδραση της στην εμφάνιση άνοιας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλισης Υγείας της Κορέας, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις το 2009 και το 2011.
Ξεκάθαρα η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σχετιζόταν με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας ή Αλτσχάιμερ. Η ηπιότερη κατανάλωση μέτρια ή χαμηλή είχε σαφέστατα μικρότερη αρνητική επίδραση. Το εντυπωσιακό όμως εύρημα ήταν αλλού. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον κίνδυνο άνοιας χρησιμοποιώντας τις αλλαγές στην κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 2 ετών σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα στην Κορέα. Μετά από περίπου 7 χρόνια, η άνοια ήταν 21% λιγότερο πιθανή στους ήπιους πότες και 17% λιγότερο πιθανή στους μέτριους πότες. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ συνδεόταν με 8% αυξημένο κίνδυνο.
Με άλλα λόγια αυτοί που ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ να πίνουν είχαν μεγαλύτερη προστασία έναντι στην άνοια. Βέβαια στο σύνολο η επιστημονική έρευνα και κοινότητα επιμένει. Οι κίνδυνοι παραμένουν. Αν και η μελέτη αυτή είναι ενδιαφέρουσα και το θέμα αυτό αξίζει περαιτέρω μελέτης, κανείς δεν πρέπει να πίνει αλκοόλ ως μέθοδο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλης άνοιας με βάση αυτή τη μελέτη. Το ακριβές σημείο καμπής στην κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη νόηση ή σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας είναι άγνωστο. Ούτε οι ερευνητές κατανοούν γιατί η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση.
Αυτό που έχει καταδειχτεί συνολικά από την έρευνα είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς και τη γενική υγεία, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με τη λειτουργία του εγκεφάλου.
πηγή
Changes in Alcohol Consumption and Risk of Dementia in a Nationwide Cohort in South Korea. Keun Hye Jeon, MD; Kyungdo Han, PhD; Su-Min Jeong, MD; et al Junhee Park, MD; Jung Eun Yoo, MD, PhD; Juhwan Yoo, MS; Jinkook Lee, MD; SangYun Kim, MD; Dong Wook Shin, MD, DrPH, MBA. JAMA Netw Open. 2023;6(2):e2254771. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.54771