Μήπως τελικά το κάπνισμα αδυνατίζει;

Μήπως τελικά το κάπνισμα αδυνατίζει;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το κάπνισμα είναι η κύρια αποτρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου. Η διακοπή  του καπνίσματος ωφελεί αναμφισβήτητα την υγεία.

Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιφέρει κάποιες επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία, με κυρίαρχη την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία,τη δεύτερη σημαντική αποτρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της παχυσαρκίας είναι ατελώς κατανοητή. Από τη μία πλευρά, η νικοτίνη αυξάνει έντονα τις ενεργειακές δαπάνες. Και θα μπορούσε να μειώνει την όρεξη, η οποία πιθανόν εξηγεί γιατί οι καπνιστές τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από ό, τι οι μη καπνιστές και γιατί η διακοπή του καπνίσματος συχνά ακολουθείται με αύξηση του σωματικού βάρους. Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες δείχνουν πως ένας βαρύς καπνιστής (δηλαδή, εκείνος που καπνίζει μεγάλο αριθμό τσιγάρων / μέρα) έχει μεγαλύτερο σωματικό βάρος από ό, τι ένας ελαφρύς καπνιστής Επίσης δείχνουν ότι υπάρχει μια συνοχή μεταξύ καπνίσματος,  παχυσαρκίας και κατώτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες.

Θα πάρω βάρος αν κόψω το κάπνισμα;

Η αύξηση του σωματικού βάρους που συνδέεται με την διακοπή του καπνίσματος οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και τη μείωση των ενεργειακών δαπανών σε μεγάλο βαθμό. Οι καπνιστές αυξάνουν το σωματικού βάρους τους, αφού σταματήσουν το κάπνισμα, κυρίως λόγω της απομάκρυνσης των επιδράσεων της νικοτίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, η σχέση μεταξύ του εθισμού στη νικοτίνη και των νευρικών μηχανισμών που εμπλέκονται θα μπορούσε να αντανακλά παρόμοια νευρωνικά δίκτυα που εμπλέκονται σε ορισμένες διατροφικές συμπεριφορές. Στην πραγματικότητα, ο εθισμός στην τροφή φαίνεται να ενεργοποιεί παρόμοιες πορείες του εγκεφάλου όπως κάνει το κάπνισμα.

Οι μελέτες

Μελέτες έδειξαν πως με την εγκατάλειψη του καπνίσματος αυξάνεται η πρόσληψη γλυκών που οδηγεί σε αύξηση πρόσληψης θερμίδων και τελικά σε αύξηση βάρους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι γυναίκες που καπνίζουν είχαν χαμηλότερη ικανότητα να αντιλαμβάνονται το λίπος και τη γλυκύτητα στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερη ευχαρίστηση απ αυτά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.Υποστηρίζεται επίσης πως η απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα,  σε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια των πρώτων 3 ημερών από το κόψιμο του καπνίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινά συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, ζάλη, και λαχτάρα για γλυκά που με τη σειρά τους ευθύνονται για την υπερκατανάλωση τροφής, στη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν  αυτά τα συμπτώματα.

Γίνεται να αποφύγω την αύξηση βάρους αν το κόψω;

Είναι δυνατόν να κόψεις το κάπνισμα και να μην πάρεις βάρος. Βρες  τη βοήθεια και την ενθάρρυνση που χρειάζεσαι από ανθρώπους που υποστηρίζουν τις προσπάθειές σου να σταματήσεις το κάπνισμα. Συζήτησε με το γιατρό σου σχετικά με την υγιεινή διατροφή ή ακόμη και να συμμετέχεις σε μια ομάδα υποστήριξης. Να θυμάσαι ότι οι δίαιτες της μόδας γενικά δεν λειτουργούν. Για να μειώσεις τους πόθους σου, δοκίμασε τα εξής:

 • Προτίμησε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή που περιέχει φρούτα και λαχανικά.
 • Μην ξεχνάς να τρως πρωινό.
 • Περιόρισε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και τα γλυκά.
 • Πίνε άφθονο νερό.
 • Να τρώς αργά και να σηκώνεσαι απ το τραπέζι όταν αισθάνεσαι πλήρης.
 • Αύξησε το επίπεδο της δραστηριότητάς σου ώστε να κάψεις θερμίδες γρηγορότερα.
 • Εξετάσε τη χρήση αντικατάστασης νικοτίνης. Μπορεί να σε βοηθήσει να μην πάρεις βάρος.

Θα με βοηθήσει η γυμναστική;

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει, διότι καίει θερμίδες και τονώνει το μεταβολισμό σου. Όταν ασκείσαι και καις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις, το σώμα σου χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια. Η άσκηση βοηθά επίσης να ελέγξεις την όρεξή σου και σε κάνει να θέλεις να φας λιγότερο. Η άσκηση μειώνει την επιθυμία για τσιγάρο και σε βοηθά να μειώσεις το άγχος. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεσή σου, το δέρμα σου και τον τόνο του σώματος, καθώς και αυξάνει την αντοχή σου.

Σ’ αυτή σου την προσπάθεια είμαστε υποστηρικτές σου. Τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να μην τα παρατάς!

Βιβλιογραφία:

 • Yi-Ting Sung et al, Smoking Cessation Carries a Short-Term Rising Risk for Newly Diagnosed Diabetes Mellitus Independently of Weight Gain: A 6-Year Retrospective Cohort Stud, Journal of Diabetes Research,Volume 2016
 • Terry Bush et al, The Effect of Tobacco Cessation on Weight Gain, Obesity,and Diabetes Risk, Obesity (2016) 24, 1834-1841
 • Arnaud Chiolero et al, Consequences of smoking for body weight, body fat distribution,and insulin resistance, Am J Clin Nutr 2008;87:801–9
 • Mayo Clinic (2010) Quit smoking, gain weight: Is it inevitable? http://www.mayoclinic.com/health/quit-smoking/AN01437

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts