Αναιμία και Alzheimer

Αναιμία και Alzheimer

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αναιμία είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία στο σώμα μας υπάρχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Συνήθως προκύπτει από το γεγονός ότι το σώμα χάνει η καταναλώνει περισσότερο σίδηρο από αυτό που λαμβάνει εξωτερικά από το περιβάλλον. Καταστάσεις όπως εσωτερική αιμορραγία, η έντονη έμμηνος ρύση μπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία.

Αλλά και οι αυξημένες απαιτήσεις σε διάφορες καταστάσεις όπως 

  • κύηση
  • θηλασμός
  • παθήσεις του μυελού των οστών
  • αυτοάνοσες παθήσεις

σε συνδυασμό με κακή ή ανεπαρκή σε σίδηρο διατροφή μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της έλλειψης .

Περίπου το 10% των ατόμων άνω των 65 στις ΗΠΑ πάσχουν από αναιμία ή έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Δεδομένα που έρχονται στην επιφάνεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με τη νόσο Alzheimer.

Οι έρευνες

Η μελέτη κινέζων ερευνητών σε δείγμα 300.000 ατόμων έδειξε ότι η παρουσία αναιμίας σχετίζονταν με 56% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Μια άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κάνσας έδειξε ότι σε ασθενείς με Alzheimer, υπάρχει μία τάση να “μπλοκάρεται” η παρουσία σιδήρου στον εγκέφαλό τους. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαία εξέλιξη της νόσου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που προκαλεί το θάνατο των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της μνήμης, των δεξιοτήτων σκέψης και τις αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα.

Ο σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος απαιτεί καλή κυκλοφορία του αίματος για να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Τα νευρικά κύτταρα έχουν υψηλές απαιτήσεις σε οξυγόνο.

Η σοβαρή αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο, προκαλώντας υποξία, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για τους ιστούς. Η υποξία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, ιδίως αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αναιμία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, και να επιταχύνει την καταστροφική διαδικασία.

Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του οξυγόνου να φτάσει σε όλες τις δομές.

Η σύνδεση

Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο, συμβάλλοντας στη σχέση μεταξύ αναιμίας και νόσου Αλτσχάιμερ. Η σύνδεση μεταξύ αναιμίας και νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι απαραίτητα η ίδια η αναιμία, αλλά μάλλον η φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει, η οποία θα μπορούσε να εμπλέκεται στην εξασθένιση.

Η αναιμία μπορεί να μειώσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι ο μηχανισμός παραγωγής ενέργειας στον εγκέφαλο. Αυτή η μείωση του μεταβολισμού μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία είναι γνωστό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε ορισμένους τύπους αναιμίας, τα φλεγμονώδη μόρια μπορούν επίσης να επιδεινώσουν γρηγορότερα τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ερευνητές από το Ισραήλ  ανέφεραν ότι όσο πιο σοβαρή αναιμία έχει ένα ηλικιωμένο άτομο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος άνοιας και μείωσης των δεξιοτήτων σκέψης. Οι αλλαγές της συμπεριφοράς μπορεί να μην είναι άμεσα ορατές στο στενό περιβάλλον της οικογένειας. Όμως η μελέτη αυτή επισημαίνει ότι οι ήπιες περιπτώσεις αναιμίας θα πρέπει να προλαμβάνονται, ώστε η θεραπεία να μπορεί να αντιστρέψει τον κίνδυνο άνοιας.

Πηγές

  • Yi-Xuan Qiang, Yue-Ting Deng, Ya-Ru Zhang, Hui-Fu Wang, Wei Zhang, Qiang Dong, Jian-Feng Feng, Wei Cheng, Jin-Tai Yu. Associations of blood cell indices and anemia with risk of incident dementia: A prospective cohort study of 313,448 participants. Alzheimers Dement. 2023 Apr 26. https://doi: 10.1002/alz.13088
  • Steven M. LeVine, Sheila Tsau, Sumedha Gunewardena. Exploring Whether Iron Sequestration within the CNS of Patients with Alzheimer’s Disease Causes a Functional Iron Deficiency That Advances Neurodegeneration. Brain Sci. 2023, 13(3), 511; https://doi.org/10.3390/brainsci13030511 
  • Avraham Weiss; Yichayaou Beloosesky; Rachel Gingold-Belfer; Yaara Leibovici-Weissman; Yochai Levy; Farhan Mulla; Nidal Issa; Doron Boltin; Nira Koren-Morag; Joseph Meyerovitch; Eran Sharon; Hemda Schmilovitz-Weiss. Association of Anemia with Dementia and Cognitive Decline among Community-Dwelling Elderly. Gerontology (2022) 68 (12): 1375–1383.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts