Τακτικό φούσκωμα μετά το φαγητό; Πως μπορώ να το διαχειριστώ όταν οφείλεται στη γλουτένη;

Τακτικό φούσκωμα μετά το φαγητό; Πως μπορώ να το διαχειριστώ όταν οφείλεται στη γλουτένη;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η “γλουτένη” είναι εκείνο το συστατικό της διατροφής το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής από όλους όσοι κάνουν δίαιτα, τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αλλά και από άτομα τα οποία βασανίζονται από γαστροπεπτικά συμπτώματα. 1

Με απλά λόγια, η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε δημητριακά όπως στο σιτάρι, στο κριθάρι, στην σίκαλη και κάποιες φορές στην βρώμη, ενώ προσδίδει ιδανικές οργανοληπτικές ιδιότητες σε ψωμιά, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και άλλα τρόφιμα.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος αποφυγής της γλουτένης. Στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποιες καταστάσεις υγείας που απαιτούν περιορισμό ή αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή και αυτές είναι: η κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι και μη-κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS).

Ωστόσο, όλοι είχαμε γνωρίσει άτομα που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να φάνε τροφές με γλουτένη, αλλά δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Ενώ, η κοιλιοκάκη και η αλλεργία στο σιτάρι έχουν μακρά ιστορία ιατρικής αναγνώρισης, η NCGS είναι μια σχετικά νέα διάγνωση, καθώς τα συμπτώματα αλλά και η διάγνωσή της δεν είναι σαφώς ορισμένα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 6% του πληθυσμού 2 είναι ευαίσθητο στη γλουτένη – ποσοστό πολύ υψηλότερο από αυτό των ασθενών με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι.

Ανάμεσα στα συμπτώματα της NCGS περιλαμβάνονται: φουσκώματα, δυσκοιλιότητα, συχνοί πονοκέφαλοι, πόνος στις αρθρώσεις, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα κ.α. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες από την κατανάλωση γλουτένης, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέρες για να αναπτυχθούν. Λόγω έλλειψης έρευνας, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της NCGS στην υγεία είναι άγνωστες. Η διάγνωση της NCGS απαιτεί την πλήρη αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή, τουλάχιστον προσωρινά και αξιολόγηση των συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς με NCGS προκειμένου να εξασφαλίσουν ελαχιστοποίηση στα δυσάρεστα συμπτώματα, θα πρέπει να περιορίσουν σημαντικά τα τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια λίστα απαγορευμένων τροφίμων με αυτά που πρέπει να αποφύγει κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων σίτου και άλλων δημητριακών που περιέχουν γλουτένη.

Τα άτομα που πάσχουν από NCGS, πιθανόν να μπορούν να ανεχθούν μικρές πηγές γλουτένης π.χ. από τυχόν επιμόλυνση στο μαγείρεμα/ παρασκευή τροφίμων. Για αυτόν τον λόγο, οι ασθενείς με συμπτώματα ευαισθησίας στην γλουτένη μπορούν επιπλέον να επωφεληθούν από την χρήση πρωτεολυτικών ενζύμων, που υποστηρίζουν την φυσιολογική διαδικασία της πέψης. Τα ένζυμα αυτά είναι ασφαλή για χρήση, διασπούν τη γλουτένη και για αυτό μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της ευαισθησίας στην γλουτένη, παράλληλα με μια διατροφή με περιορισμό της γλουτένης. Ειδικότερα η πρωτεάση DPP IV, ένας αναστολέας της διπεπτιδυλοπεπτιδάσης IV, διασπά τη δύσπεπτη προλίνη & γλουταμίνη, τα κύρια αμινοξέα της γλουτένης σε μικρότερες μη δραστικές ενώσεις.

Συνεπώς, η λήψη των ενζύμων μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη στα γεύματα που είναι πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από πρωτεΐνες σιτηρών, όπως σε γεύματα εκτός σπιτιού, όπου ο έλεγχος της παρασκευής του φαγητού δεν μπορεί να είναι αυστηρός ή σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων.

ΠΗΓΕΣ

  1. 1. Riffkin R.  One in Five Americans Include Gluten-Free Foods in Diet. 2017. Available from: https://prezi.com/fuws7phgltkb/one-in-five-americans-include-gluten-free-foods-in-diet/[Google Scholar]
  2. Igbinedion, Samuel O., et al. “Non-celiac gluten sensitivity: All wheat attack is not celiac.”World journal of gastroenterology23.40 (2017): 7201.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts