Πέντε τρόφιμα που βοηθούν την καρδιά σας σύμφωνα με το “Harvard Medical School”

Πέντε τρόφιμα που βοηθούν την καρδιά σας σύμφωνα με το “Harvard Medical School”

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Η προσθήκη ορισμένων τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η μεσογειακή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και καλά λιπαρά ευνοούν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:

  1. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ρίχνοντας μερικές σταγόνες στη σαλάτα ή κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς. Λόγω, λοιπόν, των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων μειώνεται η «κακή» χοληστερόλη LDL, των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων προλαμβάνονται τυχόν βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό από τα ασταθή μόρια, δηλαδή τις ελεύθερες ρίζες και αποφεύγεται ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών.

  • Συμβουλή: Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Για την αποφυγή της θερμικής και χημικής επεξεργασίας κατά την εμφιάλωση, επιλέξτε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται από τη μηχανική συμπίεση του καρπού της ελιάς.
  1. Ανάμεικτοι ξηροί καρποί.

Σύμφωνα με την Teresa Fung αναπληρώτρια καθηγήτρια, οι ξηροί καρποί αποτελούν όχι μόνο ένα χορταστικό σνακ αλλά και μια υγιεινή επιλογή για την καρδιά. Είναι πλούσιοι σε ίνες, πρωτεΐνες και πολυακόρεστα λιπαρά δημιουργώντας την αίσθηση του κορεσμού. «Έτσι, λαμβάνετε τα οφέλη μιας ποικιλίας καρπών, αντί ενός είδος μόνο» λέει η Fung.

  • Συμβουλή: Προτιμήστε ανάλατους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς για βέλτιστη διατροφή χωρίς νάτριο.
  1. Λιπαρά ψάρια.

Στα λιπαρά ψάρια ανήκουν η σαρδέλα, ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί κλπ. Όπως και το ελαιόλαδο, τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών αποτρέπουν τον σχηματισμό βλαβερών φλεγμονών στο σώμα.

  • Συμβουλή: Η προτιμώμενη κατανάλωση εβδομαδιαίως κυμαίνεται στις δύο φορές. Προσοχή χρειάζεται να δίνουν οι έγκυες καθώς δεν πρέπει να είναι μεγάλη η έκθεσή τους στον υδράργυρο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  1. ΚΠΚΠΜΜ (Κόκκινο, Πορτοκαλί, Κίτρινο, Πράσινο, Μπλε, Μοβ).

Φυσικά γίνεται αναφορά στα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιο σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς διότι περιέχουν αντιοξειδωτικά προλαμβάνοντας τις βλάβες στις αρτηρίες.

  • Συμβουλή: Προσπαθήστε να δοκιμάζετε και νέα είδη λαχανικών και φρούτων.
  1. Κριθάρι.

Το κριθάρι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών ινών, παρέχοντας σημαντικά οφέλη για την καρδιά. Σύμφωνα με την Fung, οι διαλυτές ίνες προσδένονται στο έντερο, στη χοληστερόλη και στις σχετιζόμενες ουσίες, αποτρέποντας τη συσσώρευση των λιπών στον οργανισμό όπου θα μπορούσαν να σχηματίσουν ακόμη και πλάκες που φράσσουν τις αρτηρίες. Επίσης, μειώνει ελαφρώς την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, προκαλεί κορεσμό και βοηθάει να ελεγχθεί το σωματικό βάρος. Τέλος, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες ,γεγονός που καθιστά μια καλή εναλλακτική για αντικατάσταση του κρέατος μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

  • Συμβουλή: Μαγειρέψτε μερικώς τα δημητριακά σας από πριν και διατηρήστε τα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη, για ευκολότερη προετοιμασία των γευμάτων.
  1. Άσκηση.

« Αν και δεν είναι τρόφιμο, όλες οι τροφές που καταναλώνετε δεν θα έχουν τόσο καλά αποτελέσματα χωρίς αυτήν. Η υγεία της καρδιάς δεν εξαρτάται μόνο από τα τρόφιμα αλλά και από την σωματική άσκηση» λέει η Fung.

 

πηγή: www.health.harvard.edu

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts