Post Vacation Syndrome

Post Vacation Syndrome

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το Post Vacation Syndrome εμφανίζεται μόλις επιστρέψουμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Ενώ έχουμε περάσει τόσο όμορφα και θεωρούμε ότι έχουμε γεμίσει τις μπαταρίες μας, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στον απαιτητικό χειμώνα που έρχεται, δυσκολευόμαστε πολύ να προσαρμοστούμε στην πεζή καθημερινότητα. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό.

Επιστημονικά έχει διαπιστωθεί ότι η επιστροφή από τις διακοπές αποτελεί συχνή αιτία στρες που οι ειδικοί ονομάζουν Post Vacation Syndrome” (Σύνδρομο Στρες μετά τις Διακοπές) και σχετίζεται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το άγχος.

Αναμφισβήτητα οι ρυθμοί μας στις διακοπές είναι πιο χαλαροί, πιο ήρεμοι με λιγότερο άγχος και υποχρεώσεις. Με την επιστροφή μας όμως, καλούμαστε να προσαρμοστούμε απότομα στην πραγματικότητα και συγκεκριμένα στους απαιτητικούς ρυθμούς αυτής.

Κύρια συμπτώματα του Post Vacation Syndrome

Τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου είναι η κόπωση, η έλλειψη ενεργητικότητας, η αδιαθεσία, η υπνηλία/ αϋπνία, η αδιαθεσία, η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, η δυσκολία συγκέντρωσης η επιθετικότητα, η απουσία όρεξης/ υπερφαγία κ.α.

Πως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις

Το ζητούμενο σε περιπτώσεις σαν και αυτή, είναι να λειτουργούμε προληπτικά προκειμένου να αποτρέψουμε καταστάσεις που θα μπορούσαν να μας προκαλέσουν άγχος και να δυσκολέψουν την καθημερινή μας λειτουργικότητα. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι τρόποι οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν.

  • Καλό θα ήταν να καθαρίζουμε  και να τακτοποιούμε το σπίτι πριν φύγουμε για τις διακοπές μας έτσι ώστε να μην έχουμε να κάνουμε πολλά με την επιστροφή μας.
  • Να μην αφήνουμε πολλές εκκρεμότητες στο γραφείο για μετά τις διακοπές. Θα ήταν σκόπιμο να έχουμε τακτοποιήσει το γραφείο μας και να έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να μην έχουμε πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις στη δουλειά μας τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή μας προκειμένου να είναι λίγο πιο ομαλή η ένταξή μας σε αυτή.
  • Ίσως θα ήταν σκόπιμο να επιστρέφουμε 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της δουλειά μας προκειμένου να προσαρμοστούμε πιο εύκολα. Για παράδειγμα αν θα πρέπει να γυρίσουμε στη δουλειά μας τη Δευτέρα, θα ήταν σκόπιμο να επιστρέψουμε από την Παρασκευή και όχι την Κυριακή.
  • Επιπλέον, η σταδιακή εφαρμογή των καθημερινών μας συνηθειών λίγο πριν την επιστροφή μας (π.χ. ωράριο ύπνου, διατροφή κ.α.) θα μπορούσε να βοηθήσει.
  • Οι επαφές με φίλους και το μοίρασμα των εμπειριών (φωτογραφίες/ βίντεο από τις διακοπές) μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την ευχάριστη ανάμνηση των διακοπών.
  • Οι μικρές αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς τα Σαββατοκύριακα, οι συχνές επαφές με φίλους, ο προγραμματισμός των επόμενων διακοπών κ.α. αποτελούν τονωτικές ενέσεις προκειμένου να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα.
  • Τέλος, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν όντως είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας, από τη δουλειά μας και από την προσωπική μας ζωή. Αν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, θα πρέπει να σκεφτούμε τι φταίει και να δούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να αλλάξουμε τα πράγματα.

Θα πρέπει να τονιστεί, ότι αν τα συμπτώματα εμμένουν ή αν συνυπάρχει κάποια άλλη διαταραχή θα ήταν καλό το άτομο να αναζητήσει τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας (ψυχολόγο/ ψυχίατρο) προκειμένου να τον βοηθήσει να ξεπεράσει πιο εύκολα τη δυσκολία αυτή. Πάντως, σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ύπαρξη ή μη διακοπών, αλλά η ψυχολογική διάθεση που έχουμε μέσα στην καθημερινότητά μας και το πως αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts