Τι είναι το έκζεμα και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά

Τι είναι το έκζεμα και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon2 min read
Spread the love

Οι λέξεις έκζεμα και δερματίτιδα έχουν την ίδια σημασία και αναφέρονται σε μία κατάσταση του δέρματος που έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, αλλά συνήθως χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, κνησμό, ερυθρότητα και φλεγμονή του δέρματος.

Η λέξη έκζεμα προέρχεται από την ελληνική λέξη εκ-ζέω που σημαίνει «εκ-βράζω» και που περιγράφει την κατάσταση του δέρματός σας όταν έχετε έκζεμα. Το ατοπικό έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) κατατάσσεται στις ενδογενείς νόσους, που σημαίνει ότι προκαλείται από εσωτερικούς, δηλαδή κληρονομικούς παράγοντες.

Τι είναι το έκζεμα

Το έκζεμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προκαλεί αποχρωματισμένες,
κνησμώδεις κηλίδες του δέρματος. Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Καθώς μπαίνουμε στους καλοκαιρινούς μήνες η υπερθέρμανση και ο ιδρώτας μπορεί να
ερεθίσουν το δέρμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Για μερικούς ανθρώπους, ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν έξαρση εκζέματος. Δεν υπάρχει ακριβής διατροφή
για το έκζεμα.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του. Ακολουθούν μερικά καλοκαιρινά
φαγητά που μπορείτε να προσθέσετε και να παίξουν ρόλο στη βελτίωση της επιδερμίδας σας.

Σολομός και έκζεμα

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά που είναι μια μορφή πολυακόρεστων λιπαρών και είναι «απαραίτητα» λιπαρά επειδή δεν μπορούμε να τα παράγουμε μόνοι μας. Ορισμένες έρευνες σημειώνουν ότι τα ω-3, ειδικά από τα ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Επειδή το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, πιστεύεται ότι αυτά τα υγιή λίπη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης που
πυροδοτεί τα δερματικά συμπτώματα.

Έρευνα εξετάζει πιο συγκεκριμένα πώς τα ω-3 μπορεί να παίζουν ρόλο στο έκζεμα, καθώς συμμετέχουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων υγρασίας στο δέρμα. Σύμφωνα με την έρευνα φάνηκε ότι η έλλειψη ω-3 λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκζέματος. Αν θέλετε να επιλέξετε κάποιο άλλο ψάρι πέρα ​​από τον σολομό με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 μπορείτε να καταναλώσετε γαύρο, σαρδέλες, πέστροφα και σκουμπρί.

Φράουλες

Οι φράουλες αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Η βιταμίνη C μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος με διάφορους τρόπους. Παίζει ρόλο στην επούλωση των πληγών, είναι αντιοξειδωτική και απαραίτητη για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων κολλαγόνου στο δέρμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με έκζεμα έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς την πάθηση. Όταν έχετε έκζεμα, μπορεί να υπάρχουν οφέλη  από την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, οι φράουλες και άλλα φρούτα περιέχουν νερό που βοηθά στην ενυδάτωση. Απολαύστε τις φρέσκες φράουλες μόνες τους, σε σαλάτα ή γιαούρτι.

Βρώμη

Η βρώμη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι χρήσιμη για την υποστήριξη των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι το 70%-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας ζει στο πεπτικό μας σύστημα.

Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών συμπτωμάτων του εκζέματος. Η βρώμη είναι πηγή φυτικών ινών και είναι επίσης ένας τύπος πρεβιοτικών, τα οποία τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα. Ορισμένες έρευνες διερευνούν πώς τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στο έκζεμα.

Η βρώμη δεν είναι απλώς μια χειμωνιάτικη τροφή. Ενώ ένα ζεστό μπολ με κουάκερ μπορεί να μην σας αρέσει το καλοκαίρι, μπορείτε να προσθέσετε τη βρώμη σε φαγητά είτε στο γιαούρτι ως ένα θρεπτικό και δροσιστικό σνακ.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι πηγή φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις σε ορισμένα τρόφιμα που σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος για τη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος. Επίσης αποτελούν πηγή πρεβιοτικών, τα οποία τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια
στο πεπτικό σύστημα και τα βοηθούν να ευδοκιμήσουν.

Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα, είτε σε σαλάτες είτε ψητά μαζί με άλλα λαχανικά όπως πιπεριές ή μανιτάρια. Εάν δεν προτιμάτε τα κρεμμύδια, τα φλαβονοειδή
βρίσκονται επίσης σε άλλα φρούτα και λαχανικά. Τα κεράσια, τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές.

Παγωμένο τσάι

Έρευνα έχει δείξει ότι, όταν χρησιμοποιείται τοπικά, το πράσινο τσάι έχει κάποια αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του εκζέματος. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, ακόμη και το καλοκαίρι. Τις ζεστές μέρες, δροσίστε το τσάι στο ψυγείο και σερβίρετε με πάγο. Μαζί με τα πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη, η κατανάλωση τσαγιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, καθώς το καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο. Η διαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος.

Συμπερασματικά

Αρκετές καλοκαιρινές τροφές μπορεί να βοηθήσουν τα συμπτώματα του εκζέματος μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα, εξισορροπώντας τα βακτήρια του εντέρου και ενυδατώνοντας το δέρμα. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν επίσης ότι τα συμπτώματα του εκζέματος μπορεί να προκληθούν από ορισμένα τρόφιμα. Εάν υποψιάζεστε ότι αυτό ισχύει για εσάς, κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων και συμπτωμάτων για να καταλάβετε ποιο τρόφιμο εντείνει τα συμπτώματα του εκζέματος.

ΠΗΓΕΣ

  • Anand David AV, et al. (2016). Overviews of biological importance of quercetin: A bioactive flavonoid. 10(20): 84–89.
  • Carlson JL, et al. (2018). Health effects and sources of prebiotic dietary fiber. 2(3): nzy005.
  • Ginwala R, et al. (2019). Potential role of flavonoids in treating chronic inflammatory diseases with a special focus on the anti-inflammatory activity of apigenin. 8(2): 35.
  • Katta R, et al. (2014). Diet and dermatitis: Food triggers. 7(3): 30–36.
  • Khan A, et al. (2022). Atopic dermatitis and nutrition. 135-144.
  • Leeuwendaal, NK. (2022). Fermented foods, health and the gut microbiome. 14(7):1527
    Lin J-Y, et al. (2023). Causal effects of fatty acids on atopic dermatitis: A Mendelian randomization study. 10: 1083455.
  • Mendivil CO. (2021). Dietary fish, fish nutrients, and immune function: A review. frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.617652/full
  • Muir AB, et al. (2016). Microbiome and its impact on gastrointestinal atopy. 71(9): 1256–1263.
  • Panche AN, et al. (2016). Flavanoids: an overview. 5: e47.
  • Papapostolou N, et al. (2022). Atopic dermatitis and food allergy: A complex interplay. What we know and what we would like to learn. 11(14): 4232.
  • Rusu E, et al. (2019). Prebiotics and probiotics in atopic dermatitis. 18(2): 926–931.
  • Shin J, et al. (2016). Associations among plasma vitamin C, epidermal ceramide and clinical severity of atopic dermatitis. 10(4): 398–403.
  • Wang K, et al. (2018). Role of vitamin C in skin diseases. 9: 819.
  • Zink A, et al. (2015). Green tea in dermatology – myths and facts. 768-775.
  • niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis
  • nationaleczema.org/diet-nutrition/

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts