Μεσογειακή Διατροφή ασπίδα υγείας

Μεσογειακή Διατροφή ασπίδα υγείας

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon0 min read
Spread the love

Τα τελευταία χρόνια το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής θεωρείται η καλύτερη διατροφική πρόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και παγκόσμια.

Από το 1950 έως και σήμερα η επιστημονική κοινότητα αντλεί θετικά συμπεράσματα μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των νοτίων περιοχών των χωρών της Μεσογείου.

Τα ευρήματα

Αρχικά παρατήρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν μικρότερη από αυτή των Αμερικανών. Με το πέρασμα του χρόνου όμως και  με την παραπέρα εκτίμηση των νέων δεδομένων έγινε φανερό ότι η Μεσογειακή Διατροφή όχι μόνο είναι μια ασπίδα υγείας αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση κρίσιμων παθολογικών καταστάσεων ακόμα και κακοήθεια του προστάτη.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η προσήλωση στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής μειώνει σημαντικά τόσο την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου όσο και την εξέλιξή της, καθιστώντας την καθημερινή διατροφή αναπόσπαστο τμήμα της θεραπείας. Ποια όμως είναι τα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής που την κάνουν τόσο πολύτιμη;

Αρχικά θα πρέπει να σταθούμε στο πλούτο της και στη ποικιλία των τροφών που περιέχονται σε αυτή. Η Μεσογειακή Διατροφή θα έλεγε κανείς ότι είναι το πρότυπο του μέτρου και της ποικιλίας. Μπορούμε να βρούμε σε αυτή όλες τις ομάδες των τροφών χωρίς αποκλεισμούς.

Τα φρούτα και τα λαχανικά

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Βασική πηγή φυτικών ινών αλλά και φυτοχημικών όπως το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή. Συστατικά με υψηλή αντιοξειδωτική και δυνητικά αντικαρκινική δράση. Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει το σημαντικό προστατευτικό τους ρόλο. Η κατανάλωση 7 τουλάχιστον μερίδων την ημέρα προάγει τη καλή υγεία αλλά και μειώνει σημαντικά την πρόοδο της κακοήθειας. Και αν σας φαίνεται δύσκολο να πετύχετε το στόχο των 7 μερίδων προσπαθήστε απλά να βάλετε όσο μπορείτε περισσότερα και διαφορετικά χρώματα στη σαλάτα σας ή στα φρούτα σας. Κάθε χρώμα προκύπτει από ένα διαφορετικό φυτοχημικό συστατικό που σχεδόν όλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι αυξημένη είναι και η παρουσία των χορταρικών είτε σαν βρασμένα στη σαλάτα είτε σαν συστατικό στη μαγειρική. Στον Ελλαδικό χώρο υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη βρώσιμων χόρτων. Πέρα από την αυξημένη φυτική ίνα, πολλά χορταρικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Το απλό ταπεινό ραδίκι περιέχει ω3 λιπαρά οξέα αλλά και γλουταθειόνη ένα επίσης εξαιρετικό αντιοξειδωτικό παράγοντα

Το λυκοπένιο

Εξαιρετική αντιοξειδωτική συμπεριφορά παρουσιάζει και το λυκοπένιο που το βρίσκουμε στη ντομάτα. Αυτή την έχουμε παρούσα σχεδόν καθημερινά τόσο στη σαλάτα όσο και στο μαγειρευτό φαγητό. παρέα με το ελαιόλαδο. Η ταυτόχρονη θερμική τους επεξεργασία απογειώνει κυριολεκτικά την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική ικανότητα του λυκοπένιου. Στο μαγείρεμα συναντά κανείς κύρια τα λαχανικά αλλά και τα όσπρια καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Σημαντικό κομμάτι και αυτά της μεσογειακής διατροφής πλούσια πηγή φυτικής ίνας. Ειδικότερα τα όσπρια αποτελούν και μια καλή πηγή πρωτεΐνης χωρίς όμως να περιέχουν λιπαρά και χοληστερόλη. Η τακτική τους κατανάλωση συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός “φυτικού” χαρακτήρα στη διατροφή του ατόμου.

Το ελαιόλαδο

Κομβικό ρόλο, και αυτό εύκολα μπορεί να το καταλάβει κανείς από τη παρουσία στη καθημερινή διατροφή σε συχνότητα αλλά και ποσότητα,  έχει και το ελαιόλαδο. Το πλέον συνηθισμένο λιπαρό συστατικό στη Μεσογειακή Διατροφή. Τα συστατικά που περιέχει έχουν δείχνουν εξαιρετική αντικαρκινική δράση τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε επιδημιολογικές μελέτες.

Ειδικότερα η ολεοκανθάλη, η φαινολική ένωση που είναι υπεύθυνη για το κάψιμο που νιώθουμε όταν καταναλώνουμε το ελαιόλαδο έχει δείξει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα στο περιορισμό της ζωής των καρκινικών κυττάρων. Λιπαρά βέβαια περιέχουν και τα ζωικά τρόφιμα που όμως στη Μεσογειακή Διατροφή δεν βρίσκονται σε τόση μεγάλη συχνότητα και ποσότητα όσο στη διατροφή Δυτικού τύπου.

Καλά λιπαρά βέβαια προέρχονται και από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα οι ξηροί καρποί. Συνηθισμένο σνακ τα παλιά χρόνια, συστατικό σε πολλά γλυκίσματα αλλά και παραδοσιακά εδέσματα. Η κατανάλωση τους σε καθημερινή βάση μπορεί να προσφέρει ένα αξιόλογο ποσό καλών λιπαρών,

Το κρέας

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι καλή υγεία και μεγάλη κατανάλωση κρέατος και ειδικότερα επεξεργασμένου κρέατος δεν πάνε μαζί. Και αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής, Όπου το κύριο ζωικό τρόφιμο είναι τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά και πολύ λιγότερο το κόκκινο κρέας. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά, ειδικά στους κατοίκους της Κρήτης, της κοιτίδας της Μεσογειακής Διατροφής και το θρησκευτικό λατρευτικό που απέκλειε για μεγάλες περιόδους τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και εστίαζε περισσότερο σε φυτικά τρόφιμα, όσπρια, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Η δραστηριότητα

Και επειδή ο όρος Μεσογειακή Διατροφή δεν περιγράφει απλά μια δίαιτα αλλά ένα τρόπο ζωής, υπάρχει ακόμα ένα συστατικό που πλέον έχουμε παραμελήσει. Η κίνηση και η φυσική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι σωστές διατροφικές επιλογές μας προφυλάσσουν από προβλήματα υγείας αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής αγωγής.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts