Η περίοδος της προσπάθειας απώλειας βάρους, είναι ένα διάστημα στο οποίο, από το ξεκίνημα μέχρι την απόκτηση του επιθυμητού βάρους, περιλαμβάνονται πολλές διεργασίες όχι μόνο πρακτικές όπως την αγορά των κατάλληλων προϊόντων και την προετοιμασίες του φαγητού αλλά και συναισθηματικές , όπως την επιλογή του χρονικού διαστήματος που νιώθουμε έτοιμοι να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής αλλά και τα άτομα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας.
Όταν η οικογένεια θέλει αλλά δεν βοηθάει.
Ένα ανήλικος, που ξεκινά ένα πρόγραμμα διατροφής, βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από τους γονείς, καθώς εκείνοι είναι που θα παρέχουν την τροφή προετοιμάζοντας την. Γι αυτό θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενήμεροι για την επιθυμία του παϊδιού τους να προσέξει τη διατροφή του, αλλά και παρόντες στον σχεδιασμό του προγράμματος διατροφής, ώστε να στηρίξουν το παιδί τους όσο καλύτερα γίνεται στην απόφαση του.
Ωστόσο, αρκετές φορές, οι ίδιοι οι γονείς δυσκολεύουν το παιδί στην τήρηση των γευμάτων του, μη ακολουθώντας το διαιτολόγιο είτε γιατί δεν έκαναν λόγω προσωπικής προτίμησης κάποιο φαγητό είτε για λόγους διαχείρισης να τρώνε το φαγητό που περίσσεψε. Άλλες πάλι φορές αγοράζουν τρόφιμα (πχ γλυκά) για τους ίδιους ή για το άλλο παιδί της οικογένειας το όποιο “δεν έχει ανάγκη” να χάσει βάρος.
Για αυτό τον λόγο, σημαντική είναι και μία συζήτηση με τους γονείς πριν το ξεκίνημα της δίαιτας αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος απώλειας, προλαβαίνοντας και ξεπερνώντας καταστάσεις που δυσχεραίνουν το παιδί.
Σαμποτάζ θεωρείται επίσης και η ισχυρή γνώμη των γονιών, οι οποίοι μη γνωρίζοντας τα απαραίτητα και απλά διαβάζοντας στο διαδίκτυο διάφορες πληροφορίες, διαφοροποιούν το πρόγραμμα διατροφής, ή και ακόμα απαγορεύουν τη κατανάλωση κάποιων τροφών που έχουν προστεθεί για συγκεκριμένο λόγο από τον διαιτολόγο, λέγοντας στο παιδί ότι είναι παχυντικά.
Εξίσου, ανασταλτικό ρόλο παίζουν και οι λοιποί συγγενείς που συχνά δίνουν γλυκά και διάφορα σνακς, με αποτέλεσμα ένα παιδί ή έφηβος που ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής να δυσκολεύεται να αντισταθεί. Καλό είναι λοιπόν να είναι ενημερωμένο και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον για τη προσπάθεια την προσπάθεια του παιδιού για να μην εμφανίζονται απρόβλεπτες προκλήσεις.
Δείξε μου τον φίλο σου…
Σημαντική είναι και η επίδραση του φιλικού περιβάλλοντος, καθώς σε μία παρέα είναι λογικό να υπάρχουν και άτομα που θέλουν να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού ή junk food, και μάλιστα χωρίς να παίρνουν βάρος. Αυτό μπορεί να φέρνει κάποιον που ακολουθεί κάποια δίαιτα, σε δύσκολη θέση. Γι αυτό τον λόγο, είναι δουλειά του διαιτολόγου να εκπαιδεύσει κατάλληλα το κάθε άτομο για τις επιλογές και τους συνδυασμούς που μπορεί να κάνει αλλά και τη συχνότητα κατανάλωσης φαγητού από έξω, όταν βρίσκεται σε παρέα, σε κάποιο τραπέζι ή ακόμα και σε μια απλή έξοδο.
Επίσης, ακριβώς επειδή οι φίλοι είναι άτομα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, πολλές φορές η άποψή τους και όσα μας λένε, έχουν σημαντική επίδραση στις επιλογές μας, Καλό είναι να αναπτυχθούν με τη βοήθεια του διαιτολόγου μηχανισμοί τέτοιοι ώστε να μπορούμε να επηρεαζόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο από απόψεις όπως “δεν χρειάζεσαι δίαιτα”, “ αρέσεις κι έτσι όπως είσαι”, «φάε τώρα μαζί μας και προσέχεις πάλι από αύριο”.
Το έτερον ήμισυ.
Πολλά είναι τα άτομα που κατά την διάρκεια μίας σχέσης, αρχίζουν και παίρνουν βάρος. Είτε γιατί χαλαρώνουν και νιώθουν ασφάλεια είτε γιατί αυξάνονται οι έξοδοι για φαγητό . Εννοείται ότι η συμβουλή του διαιτολόγου δεν είναι ο χωρισμός αλλά η προσπάθεια του ατόμου που θέλει να χάσει βάρος να μιλήσει ειλικρινά στον σύντροφό του, εξηγώντας την ανάγκη του να επανέλθει σε πιο επιθυμητό βάρος. Μία άλλη λύση είναι η κοινή παρακολούθηση ενός προγράμματος διατροφής (αρκεί να είναι συνειδητοποιημένη επιλογή) αν και αυτό είναι επίφοβο, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η κοινή παρακολούθηση προγράμματος από ένα ζευγάρι δε δρα συνεργατικά, αλλά συνήθως ο ένας παρασύρει τον άλλο.
Ο ίδιος εαυτός
Τελευταίος σαμποτερ στη προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Ο εαυτός μας είναι ο πιο σημαντικός σαμποτέρ ή καλός σύμβουλος σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Κι αυτό, γιατί σημασία έχει να όχι μόνο να θέλουμε να χάσουμε βάρους αλλά να βάλουμε κάτω με τον εαυτό μας όλες τις παραμέτρους που θα μας βοηθήσουν ή θα μας δυσκολέψουν να χάσουμε βάρους και να βρούμε λύσεις. Σε αυτό, παίζει πάντα βοηθητικό και καταλυτικό ρόλο ένας διαιτολόγος. Στο πόσο έτοιμοι είμαστε να ακολουθήσουμε μία δίαιτα, σε τι συναισθηματική περίοδο βρισκόμαστε, για ποιους λόγους θέλουμε να χάσουμε βάρος.