Ζάχαρη καρύδας. Πόσο καλή επιλογή μπορεί να είναι;

Ζάχαρη καρύδας. Πόσο καλή επιλογή μπορεί να είναι;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Πολλοί αναζητούν εναλλακτικές συνταγές για να κάνουν τα γλυκά τους με λιγότερες θερμίδες και μικρότερη επιβάρυνση για τη διατροφή τους. Οι παραλλαγές δίνουν και παίρνουν και συνήθως η προσοχή εστιάζεται στα λιπαρά και στο είδος των λιπαρών που θα χρησιμοποιήσουν.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν εμφανιστεί και εναλλακτικές επιλογές για τη ζάχαρη και όχι απαραίτητα τεχνητά γλυκαντικά. Μια από αυτές είναι και η ζάχαρη καρύδας. Ένα είδος γλυκαντικού που παρασκευάζεται από το χυμό του δέντρου της καρύδας.

Σε αντίθεση με τη κοινή κρυσταλλική ζάχαρη κατά την επεξεργασία δεν απομακρύνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά. Στη μια κουταλιά του γλυκού βρίσκουμε 5 γραμμ υδατάνθρακες με 18 θερμίδες ενεργειακό περιεχόμενο. Επίσης στη σύνθεσή της βρίσκουμε σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο. Θα πρέπει όμως να σημειώσω ότι οι ποσότητες είναι εξαιρετικά μικρές και πρακτικά δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωσή της καλύπτει κάποιο σημαντικό ποσοστό από τις καθημερινές σας ανάγκες.

Το ενδιαφέρον με τη ζάχαρη καρύδας είναι η ύπαρξη ινουλίνης στη σύνθεσή της. Η ινουλίνη είναι ένα είδος υδατοδιαλυτής φυτικής ίνας που βοηθάει σημαντικά στη καλύτερη διαχείριση του ζαχάρου στο αίμα. Και αυτό είναι το σημαντικό θετικό στοιχείο της ζάχαρης καρύδας, ότι δηλαδή η κατανάλωσή της δεν προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης.

Το μεγάλο αλλά.

Ναι είναι μια εναλλακτική λύση αλλά δεν είναι αυτό που πολλοί νομίζουν. Έχει θερμίδες! Για την ακρίβεια στα 5 γραμμ περιέχονται 20 θερμίδες έναντι 18 της κοινής ζάχαρης.

Η απλή ζάχαρη (σουκρόζη) είναι 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη. Η ζάχαρη καρύδας είναι κατά 70-80 % σουκρόζη και για αυτό ουσιαστικά παρά το θετικό προφίλ (τα περιεχόμενα θρεπτικά συστατικά έστω και σε μικροποσότητες) την θεωρούμε πρακτικά παρόμοια με τη κοινή μαγειρική ζάχαρη.

Αν και όταν λοιπόν διαβάστε τη προτροπή κάποιων να χρησιμοποιήστε τη ζάχαρη καρύδας έναντι της κοινής ζάχαρης απλά προσπεράστε. Αν και ανεπεξέργαστη δεν σας προσφέρει τίποτα διαφορετικό από την απλή ζάχαρη.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts