Αλάτι, χλωριούχο νάτριο

Αλάτι, χλωριούχο νάτριο

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο (Na) και χλώριο (Cl).  Η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου (χημικός τύπος NaCl) είναι το αλάτι και αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.

Το αλάτι του εμπορίου, λόγω του εμπλουτισμού του, είναι η κυριότερη πηγή πρόσληψης ιωδίου. Το χλωριούχο νάτριο είναι χρήσιμο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Κάποιες από αυτές είναι ότι:

 • παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος και
 • βοηθά στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Κάποια τρόφιμα περιέχουν εκ φύσεως κάποια ποσότητα νατρίου, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα προστίθεται σε αυτά για γεύση και συντήρηση.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΛΑΤΙ

Οι ημερήσιες ανάγκες σε αλάτι είναι 1,5 gr, ενώ η μέση ημερήσια πρόσληψη, στη σημερινή κοινωνία είναι 10-15gr. Ο οργανισμός μας για να είναι υγιής  χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα νατρίου. Ενώ, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της υπέρτασης (παθολογικά αυξημένη αρτηριακή πίεση) σε αρκετούς ανθρώπους ή στην επιδείνωση  της προϋπάρχουσας υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, είναι πιθανό να σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

Σημαντικά tips

 • Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού και προϊόντων που το περιέχουν. Καταναλώνετε λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα. (5 γραμμάρια ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι).
 • Για να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών, μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι με μυρωδικά ή μπαχαρικά, όπως άνηθο, ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, δάφνη, θυμάρι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο κ.ά. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ξίδι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά.
 • Προτιμήστε το ιωδιούχο αλάτι, καθώς το ιώδιο είναι αναγκαίο για πληθυσμούς που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα και προτείνεται ουσιαστικά ως προστατευτικό κατά της βρογχοκήλης, μιας πάθησης του θυρεοειδούς αδένα.
 • Μην βάζετε την αλατιέρα στο τραπέζι.
 • Να επιλέγετε σπιτικά φαγητά, καθώς μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού, και χρησιμοποιήστε λίγο ή καθόλου αλάτι. Πολλοί άνθρωποι τρώνε πολύ περισσότερο νάτριο από ότι χρειάζονται και αυτό συμβαίνει γιατί πάνω από το 75% του νατρίου που τρώνε προέρχεται από το συσκευασμένο φαγητό και το φαγητό των εστιατορίων. Έτσι είναι δύσκολο να ελέγξουν πόσο αλάτι τρώνε, διότι έχει ήδη προστεθεί στο φαγητό πριν το αγοράσουν.
 • Μην προτιμάτε την κατανάλωση λαχανικών σε άλμη (τουρσί).
 • Αποφεύγετε την κατανάλωση κονσερβοποιημένων, επεξεργασμένων και παστών κρεάτων ή ψαριών και αλλαντικών.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλατισμένων ξηρών καρπών. Προτιμήστε τους ανάλατους.
 • Επιλέξτε συσκευασμένα και έτοιμα τρόφιμα με προσοχή. Συγκρίνετε τις ετικέτες και επιλέξτε το προϊόν με τη χαμηλότερη ποσότητα νατρίου (ανά μερίδα) που μπορείτε να βρείτε.
 • Ενσωματώστε τροφές με κάλιο, όπως γλυκοπατάτες, πατάτες, χόρτα, ντομάτες, σάλτσα ντομάτας χαμηλότερη σε νάτριο, φασόλια, άπαχο γιαούρτι, πορτοκάλια και μπανάνες, καθώς το κάλιο που περιέχεται σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.
 • Επιλέξτε κονσερβοποιημένα λαχανικά με την ένδειξη “χωρίς προσθήκη αλατιού” και κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς αλμυρές σάλτσες.

Και κάτι ακόμη..

 • 1 γραμμάριο άλατος είναι ίσο με 0,4 γραμμάρια νατρίου.
 • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικό αλάτι περιέχει περίπου 2.300 mg νατρίου.
 • Υπάρχουν τροφές που είναι «κρυφές» πηγές αλατιού, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, σάλτσες, μαγιονέζα, προϊόντα σόγιας, δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών, ορισμένα γλυκά κ.ά.
 • Οι ετικέτες της συσκευασίας τροφίμων δείχνουν την περιεκτικότητά τους τόσο σε νάτριο (πίνακας διαθρεπτικής επισήμανσης) όσο και σε αλάτι (λίστα των συστατικών).

Τέλος, η κατάχρηση του αλατιού στη διατροφή είναι δυνατόν να προκαλέσει ποικίλες παθήσεις. Σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης είναι πιθανό να προκληθεί έλκος, δυσπεψία ή να καταστρέψει τους νεφρούς. Γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλεται προσοχή στον καθορισμό της καθημερινής ποσότητας. Η ποσότητα αυτή ποικίλλει ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και την γενικότερη διατροφή.

ΠΗΓΕΣ:

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts