Δίαιτα μονάδων, μια ακόμα ψευτοδίαιτα.

Κατά καιρούς η επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας, δέχεται την επίσκεψη ενός κομήτη ή ενός υπέρλαμπρου σώματος, που διαγράφει μία εντυπωσιακή παρουσία στο επιστημονικό στερέωμα πριν χαθεί από τον ορίζοντα. Όχι δεν μιλάω για τους γραφικούς δήθεν επιστήμονες που κατακεραυνώνουν τα πλήθη με τους νοητικούς και επιστημονικούς τους ακροβατισμούς. Ούτε αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες πτυχίων που παραδίδονται με courier και αποδίδονται από κάποιο super market πανεπιστήμιο, diploma mill τα λένε. Ούτε θα κάτσω να αναφερθώ σε όλους αυτούς τους δήθεν επιστήμονες ψώνια, που κηρύττουν το πόλεμο εναντίον κάθε σκοτεινής δύναμης και δήθεν συνομωσίας κατά της ανθρωπότητας.

Μιλάω για αυτές τις μοδάτες δίαιτες που εμφανίζονται με θόρυβο στο προσκήνιο και προσελκύουν την προσοχή πολλών ανθρώπων που προσπαθούν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος. Με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία / διάρκεια / συνέπεια. Και που αναζητούν αρκετές φορές μία διαφορετική (όχι απαραίτητα επιστημονική και ορθολογική) προσέγγιση στο πρόβλημά της παχυσαρκίας που έχουν.

Ένας ακόμα από αυτούς τους μετεωρίτες είναι και η δίαιτα των μονάδων. Μια ελκυστική ιδέα προσέγγισης του τρόπου προγραμματισμού της διατροφής, που όμως ούτε νέα, ούτε έγκυρη αλλά και ασφαλής (σε ορισμένες της εκδοχές) είναι.

Για τους άλλους «αστέρες» της διαιτολογίας (ATKINS, DUNCAN, δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος κλπ) υπάρχει τόσο υλικό και έχουν ασχοληθεί τόσο πολύ μαζί τους, που πλέον κάποιος με 3 κλικ, κατεβάζει βιβλιοθήκες αρθρογραφίας. Μάλιστα με πολύ επίπεδες και σε βάθος έρευνες έχει αναδειχτεί το αβάσιμο των ισχυρισμών τους αλλά και ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε μεθόδου.

Εδώ, σε αυτή την περίπτωση όμως, δεν υπάρχει πουθενά κάποια βιβλιογραφία ή κάποια υποψία επιστημονικής έρευνας που να προσφέρει κάποιο υπόβαθρο τεκμηρίωσης. Ούτε για να προσπαθήσει να υποστηρίξει την μέθοδο αλλά και ούτε να την αντικρούσει. Μόνο κάποια βιβλία υπάρχουν (2) που με κάποιο τρόπο προσπαθούν να την περιγράψουν, περισσότερο θα έλεγα να την πουλήσουν στο κοινό παρά να την τεκμηριώσουν. Όμως για το πώς λειτουργεί η μέθοδος και το τι πετυχαίνει το κενό παραμένει ένοχα μεγάλο.

Η μέθοδος στην Ελλάδα εμφανίστηκε μέσα από ένα blog το οποίο περιέγραφε την δίαιτα σαν «…το μισό από το βιβλίο ενός διαιτολόγου του οποίου το όνομα δεν διασώθηκε και κανείς δεν μπορούσε να βρει (!!)». Σε άλλα sites/ blogs υπάρχουν αναφορές για «δίαιτα βρετανού διαιτολόγου», Αλλού πάλι η πηγή της μεθόδου είναι «Ψαχουλεύοντας στο νετ θυμήθηκα μια δίαιτα που είχα κάνει πριν από πολλά χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Μου την είχε δώσει ένας φίλος γιατρός που την έκανε ο ίδιος.» Σε άλλο πάλι blog η ιδρυτής του «μητρικού blog» αναφέρει την προέλευση της δίαιτας «Πριν αρκετά χρόνια έφτασε στα χέρια της μαμάς μου μια δίαιτα κατά την οποία έπρεπε να μετράς κάθε τρόφιμο ξεχωριστά.» Παρόμοια βέβαια περιγραφή βρίσκει κάνεις και σε άλλα blogs πιθανότατα του ίδιου ιδιοκτήτη.

Φυσικά κανένας λόγος για τεκμηρίωση ή επιστημονική απόδειξη. Όλα αρχίζουν και σταματούν στο «Αφού την μελέτησα καλά διαπίστωσα ότι πρόκειται μια πολύ εύκολη δίαιτα που σου επιτρέπει να τρως μεγάλη ποικιλία φαγητών, να μην στερείσαι τίποτα και να χάνεις περίπου 1 κιλό την εβδομάδα.» (αλήθεια με ποια κριτήρια έγινε η μελέτη; Με ποια βάση και ποια δεδομένα έγινε η ανάλυση της μεθόδου;) Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε κάθε παρουσίαση της βασίζονταν στην μονάδα. «…διαπίστωσα … να χάνεις περίπου 1 κιλό την εβδομάδα», «την δοκίμασα προσωπικά και είδα ότι δουλεύει» « την έκανα και είδα αποτελέσματα»…κλπ

Το σκεπτικό της «μεθόδου» είναι εξαιρετικά απλοϊκό. Κάποιος πρέπει να καταναλώσει καθημερινά 6-7 μονάδες τροφίμων. Εκτός από τυποποιημένα και τα φαγητά/γλυκά με πολλά συστατικά. Και κάπου εδώ αρχίζει να ξετυλίγεται το παραμύθι.

Είναι γνωστό και αποδεκτό από όλο το επιστημονικό κόσμο η κατηγοριοποίηση των τροφών με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε ένα σύστημα ισοδυνάμων, τα γνωστά σε όλους μας ισοδύναμα τροφίμων. Ένα σύστημα που σε γενικές γραμμές επιτρέπει το σχεδιασμό ενός διαιτολογίου και την δημιουργία ποικίλων εκδοχών του στη βάση της αντικατάστασης των τροφών από ισοδύναμές τους.

Σε αυτή τη «μέθοδο» όμως, οι τροφές βαθμονομούνται με βαθμούς ΤΙΜΩΡΙΑΣ. Τρως μια απλή τροφή ΧΑΜΗΛΗΣ περιεκτικότητας σε υδατάνθρακα; Η τροφή αυτή έχει μηδέν μονάδες. Αυξάνει το περιεχόμενο σε υδατάνθρακα (σύμφωνα με το σκεπτικό των εμπνευστών) τότε οι μονάδες αυξάνονται σε 1 ή δύο.

Θα μπορούσε κάποιος καλόπιστος να διακρίνει μια «διατροφική ηθική» στη μέθοδο. Πριμοδοτεί την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τιμωρεί την κατανάλωση απλών υδατανθράκων και ζάχαρης έναντι των σύνθετων, αποτρέπει την χρησιμοποίηση τυποποιημένων και προπαρασκευασμένων τροφών. Όμως ο πίνακας ταξινόμησης είναι τουλάχιστον αστείος.

Η φαιδρότητα του όλου συστήματος είναι προφανής μιας και στην κατηγορία των 0 μονάδων βρίσκονται τα φρούτα και το ξύδι, η ζαχαρίνη και η μουστάρδα. Τροφές με εντελώς διαφορετική σύνθεση αλλά και θερμιδικό περιεχόμενο. Παρόμοια στην ομάδα των τροφών με μία μονάδα συνυπάρχουν πέρα από κάθε λογική η μπανάνα, η βρώμη, το κρέας και το βούτυρο. Και αυτό είναι λογικό κατά την μέθοδο αυτή γιατί «Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στον πίνακα και αποτελεί μεμονωμένο υλικό μετράει 1 μονάδα». Δηλαδή ένα το υλικό, μία η μονάδα.

Αυτά βέβαια δεν θα τα έλεγε ούτε ο πιο άσχετος σχετικός με το αντικείμενο μιας και οι εμπνευστές της μεθόδου διαγράφουν τη διαφορετική και πολυποίκιλη σύσταση των τροφών και όλα γίνονται ένα και το αυτό.

Οι παρεχόμενες οδηγίες χρήσης της μεθόδου ξεπερνούν τα όρια του αστείου και είναι πέρα για πέρα επικίνδυνες στα χέρια του κάθε ανθρώπου. Ξεχωρίζω τις παρακάτω απλά και μόνο γιατί είναι και αυτές που η εσφαλμένη τους (συνήθως) εφαρμογή είναι και αυτή που μπορεί να προκαλέσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Στην δίαιτα των μονάδων δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα εκτός από ότι περιέχει αλεύρι και ζάχαρη. Πάντα όμως τρώμε με μέτρο.
Μια πέρα για πέρα αντιφατική οδηγία μιας και το «δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα» συμπληρώνεται με το «Πάντα όμως τρώμε με μέτρο.» Αν μάλιστα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την οδηγία «Όλες τις τροφές με μονάδα θα πρέπει να τις καταναλώνουμε εντός 1 ώρας αλλιώς θα πρέπει να τις μετρήσουμε ξανά» τότε εύκολα κάποιος μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν μέσα σε μία ώρα φάει 1 κιλό κρέας τότε αυτό μετράει μόνο για μία μονάδα!!!

Αν μάλιστα το φάει με σαλάτα μαρούλι ή αγγούρι κλπ τότε το άθροισμα των μονάδων είναι μόνο 1! Αν όμως φάει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι τότε οι μονάδες που καταναλώνει είναι 2! Ο παραλογισμός σε όλο το μεγαλείο του!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό (και αποκαλυπτικό της επικινδυνότητας της “μεθόδου”) είναι και η απουσία κάθε είδους εξατομίκευσης. Οι μοναδικές διαφοροποιήσεις αφορούν το φύλλο ή την κατάσταση θηλασμού, κύησης ή γαλουχίας. Όχι σε ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά σε αριθμό μονάδων. Αν λοιπόν μια γυναίκα ξεκινάει τη κύηση με μικρότερο ή μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό, αυτό ΔΕΝ προβληματίζει τον “εμπνευστή” της “μεθόδου”. Και ας υπάρχουν πλήθος ερευνών που δείχνουν ότι το σωματικό βάρος της μητέρας πριν την κύηση ή κατά την διάρκεια της κύησης έχει σημαντική επίδραση στο βάρος του μωρού αλλά και στη συνολική πορεία και έκβαση της εγκυμοσύνης. Παραπέρα σε μια τόσο ιδιαίτερη κατάσταση οι θιασώτες της “μεθόδου” χωρίς ίχνος ευθύνης ισοπεδωτικά συστήνουν την ίδια αντιμετώπιση, μια μικρή αύξηση των μονάδων. Το αν η γυναίκα έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή αν καλύπτονται οι ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά ή αν έχει προβλήματα με το ζάχαρο και τείνει προς το διαβήτη κύησης όλα αυτά χάνονται κάτω από το μαγικό αριθμό των μονάδων.

Το ίδιο αντιεπιστημονικά, αντιμετωπίζονται και οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά σε κάθε φάση και σε κάθε στάδιο ζωής. Δεν υπάρχει πουθενά διαφοροποίηση με βάση την ηλικία ή τα ειδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μια γυναίκα στη φάση της εμμηνόπαυσης θα χρειαστεί τον ίδιο αριθμό μονάδων με μια νέα γυναίκα ή με μια έφηβη. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για ειδικό χειρισμό σε ειδικές καταστάσεις πχ τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου / φεριττίνης ή τις ανάγκες σε φολικό. Πόσο μάλλον με τις ειδικές κλινικές περιπτώσεις.

Παρατηρώντας τον τρόπο που τρέφονταν πολλές γυναίκες που εφάρμοζαν τη μέθοδο και κάνοντας μια πρόχειρη εκτίμηση στις επιλογές τους (καμία δεν υπολόγιζε ή δεν εκτιμούσε την ποσότητα τροφής που κατανάλωνε με το συμβατικό τρόπο, μερίδα βάρος κλπ) οι πιο πολλές στη πραγματικότητα στρέφονταν σε ένα μοντέλο διατροφής κοντά στη μέθοδο Ατκινς/Duncan.

Αντίθετα όσες επιχειρούσαν να μπουν σε ένα πιο σύνθετο μοντέλο επιλογών μάλλον κατέληγαν σε ένα διαιτολόγιο πολύ πιο στερημένο σε επιλογές και περιορισμένο σε ποικιλία από το μέσο υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Όσες πάλι «δημιουργούσαν» πιο σύνθετα μοντέλα επιλογών, τις πιο πολλές φορές κατέληγαν σε προγράμματα διατροφής με υψηλή θερμιδική πυκνότητα ανά γεύμα και μικρό αριθμό γευμάτων.

Η «μέθοδος» λοιπόν είναι πέρα για πέρα αντισυμβατική αλλά και αστήρικτη επιστημονικά. Η με «μέτρο» κατανάλωση τροφής πολλές φορές είναι μια καλυμμένη πρωτεϊνική διατροφή και η έννοια θερμιδικό περιεχόμενο είναι κάτι που απουσιάζει εντελώς από τις παραμέτρους της.
Φυσικά και δεν υπάρχουν επιστήμονες διαιτολόγοι που να ενστερνίζονται έστω και ψήγματα της «μεθόδου» αλλά και οι αναφορές σε διαιτολόγους που την προτείνουν μάλλον θα πρέπει να αφορούν τους γνωστούς άγνωστους ψευτοειδικούς που δεν έχουν κανένα έγκυρο ακαδημαϊκό τίτλο που να νομιμοποιεί την από μέρους τους χρήση του τίτλου του διαιτολόγου διατροφολόγου.

Η «μέθοδος» είναι μία ψευτοδίαιτα και μάλιστα κακοστημένη που καταντά και εξαιρετικά επικίνδυνη λόγο της μεθοδευμένης (;) προβολής της. Μέσα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν βρεθεί αναρτήσεις και ερωτήματα του τύπου (αν κάνω εμετό οι μονάδες υπολογίζονται;) και η απάντηση ήταν όχι! Μια σύσταση που έμμεσα «καθοδηγεί» και «νομιμοποιεί» άτομα με Διατροφικές Διαταραχές να κάνουν εμετό ! Μάλιστα χρήστες φόρουμ, με αναγνωρίσιμη γραφή εμφανίζονται ως καθοδηγητές ατόμων σε φόρουμ ιστιότοπου με θέμα τις διατροφικές διαταραχές!

Σε κάθε περίπτωση οι συστάσεις περί εφαρμογής της μεθόδου κατόπιν υπόδειξης και σύμφωνης γνώμης γιατρού μάλλον σαν εξορκισμός ευθυνών και μάλιστα ποινικών φαντάζει, τη στιγμή που κανένας από τους «επίσημους» διακινητές της «μεθόδου» δεν διαθέτει το παραμικρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο σχετικό με την επιστήμη της διατροφής.

Αντί για οποιοδήποτε συμπέρασμα απλά θα παραθέσω την κολοτούμπα των ατόμων που κρύβονται πίσω από αυτή την απάτη… Η μαμά έφυγε από το blog, το μισό βιβλίο με τις ατελείς οδηγίες εξαφανίστηκε σε μία νύκτα και στην θέση του μπήκε αυτό: «Πριν αρκετά χρόνια έφτασε στα χέρια μου, από μια πελάτισσα του μπαμπά μου, μια πολύ ενδιαφέρουσα δίαιτα. Ψάχνοντας στο ίντερνετ διαπίστωσα ότι πρόκειται για μια παραλλαγή των weight wachers και Jigsaw unit diet. Μετά από τα αποτελέσματα που είδα σε μένα αποφάσισα να την μοιραστώ με εσάς.»

Σε άλλο blog υπάρχει η παρακάτω αναφορά: «Πριν αρκετά χρόνια έφτασε στα χέρια της μαμάς μου μια δίαιτα κατά την οποία έπρεπε να μετράς κάθε τρόφιμο ξεχωριστά. Αφού την μελέτησα καλά διαπίστωσα ότι πρόκειται μια πολύ εύκολη δίαιτα που σου επιτρέπει να τρως μεγάλη ποικιλία φαγητών, να μην στερείσαι τίποτα και να χάνεις περίπου 1 κιλό την εβδομάδα.»
Τελικά το μόνο σίγουρο είναι ότι η «ενδιαφέρουσα δίαιτα» προκαλεί βλάβη στη λειτουργία της μνήμης ή αλλαγή φύλλου.

ΥΓ Πιο κοροϊδία…. δεν γίνεται!!!

54 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χανετε χρημα οι διαιτολογοι κ αρχισε η λασπη???
  Γράφεται οτι θελετε τα αποτελεσματα μιλαν απο μονα τους…

 2. Και φυσικά όχι. Μπορώ να σας δείξουμε εκατοντάδες μην πω χιλιάδες ανθρώπους που βοηθήσα χωρίς να ακολουθήσουν το παραμύθι σας. Μπορώ να σας πω ότι αρκετές πήραν πιο πολλά κιλά ακολουθώντας το ψέμα των μονάδων και ήρθαν σε μένα.
  Λάσπη; Που την είδατε τη λάσπη; Έχετε κάποιο επιστημονικό σύγγραμα; Κάποια μελέτη; Μία κλινική μελέτη; Ένα κείμενο με υπογραφή διαιτολόγου ή ενςό επαγγελματία υγείας που να δείχνει την ύπαρξη της μεθόδου; Όχι; Κρίμα. Τότε διαβάστε τα Παραμύθια της Χαλιμάς… ή κάποιο άλλο κείμενο…

 3. εσεις μπορειτε να μας δειξετε σε ποιο σημειο ακριβως παρακινουν τον κοσμο και ατομα με διατροφικες διαταραχες να κανει εμετο;;;

   • οταν κάποιος γράφει ενα άρθρο χωρίς να εχει κανει καμία έρευνα πανω στο αντικείμενο τοτε το αποτέλεσμα ειναι ενα κακογραμμένο άρθρο. ειδατε όπως λέτε πως μια κοπέλα ρώτησε για το αν ισχύουν οι μονάδες εάν κανει εμετό.. για να σας φρεσκάρω λιγο τη μνήμη οσο αφορά τις απαντήσεις πρώτον η κοπέλα ηταν έγκυος και το ανέφερε σε παρακάτω σχόλιο δεύτερον η απάντηση ηταν οτι δυστυχώς μετράνε οι μονάδες αλλα εφόσον ειναι έγκυος καλύτερα να φαει και τρίτον πριν διευκρινίσει οτι ειναι έγκυος τα σχόλια που δέχτηκε ηταν κάθε αλλο παρα ενθαρρυντικά στο να κανει εμετό. Δεν θα σας πω εγώ για το αν η δίαιτα ειναι σωστή η οχι καθώς δυστυχώς στην ιατρική σχολή στην οποία σπουδάζω δεν υπαρχει μάθημα διατροφολογιας. Δεν ειναι το αντικείμενο μου και δεν ανακατεύομαι σε ξένα χωράφια. Αλλα σε αυτην την εποχή που ζούμε κρίμα να κατακεραυνώνουμε μια εύκολη δίαιτα χωρίς πολλα έξοδα η οποία φέρει αποτελεσματα με σκοπό να στείλουμε τον κόσμο στους διατροφολόγους οι οποίοι πολυ πιθανό να βγάλουν ενα παρόμοιο προγραμμα.

 4. Πάντως εσείς «κύριε» Μανωλαρακη δεν δείχνεται να εφαρμόζεται καμία δίαιτας. Το χάλι που περιφέρεται είναι εντελώς αποτρεπτικό. Εγώ δεν ακολουθώ καμία δίαιτα αλλά γιατί τόσο μενος; τα διαιτολογια που δίνεται κάθε εβδομάδα δεν διαφέρουν και πολύ σε σχέση με την δίαιτα των μονάδων. Φοβάστε για το μπακαλικακι σας να υποθέσω.

  • θα σας πρότεινα αρχικά να είστε κόσμια. Το κύριε με εισαγωγικά είναι τούλάχιστον υβριστικό. Το σχόλιο σας είναι περί χάλι έχω την αγωγή να μην σας το επιστρέψω, μεγάλωσα με μια ανατροφη ανθρώπου και όχι σαν την διή σας σίγουρα.

   Τον υπαινιγμό σας περι οικονομικού φόβου σας τον επιστρέφω επίσης. Φαντάζομαι ΔΕΝ εργάζεστε τσάμπα ούε οι δικοί σας…

 5. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την αποκαλείτε «ψευτοδίαιτα»?? Και διατροφολόγος την έγραψε και βιβλίο υπάρχει (από το 1986 έχω το βιβλίο). Δεν ξέρω την ηλικία σας, αλλά αυτή η δίαιτα είναι τουλάχιστον 30 ετών και βάλε…. Μάλλον είστε νεαρός/ά και δεν σας την δίδαξαν στις σχολές… Κρίμα γιατί είναι βασισμένη στη Μεσογειακή διατροφή και θα θα έπρεπε να την υποστηρίζουμε εμείς οι Έλληνες και όχι οι ξένοι!!!
  Έχω 3 παιδιά (μεγάλα πλέον, ενήλικα) και δεν χρειάστηκε ποτέ να πάω σε διατροφολόγο μέσω του βιβλίου αυτού το οποίο έχω δώσει και στην κόρη μου. Είμαι 62 κιλά και άκρως υγιέστατη!!
  Επίσης ένα άλλο παράδειγμα η πεθερά μου: για να χειρουργηθεί έπρεπε να χάσει κάποια κιλά (υπέρβαρη). Έχασε 58 κιλά μέσα σε διάστημα ενός έτους χωρίς να χρειαστεί να ζήσει με 100 γραμμάρια κοτόπουλο, και 4 φράουλες για σνακ. Χωρίς να πρέπει να «βοσκήσει» σαν μυρικαστικό όλη την ώρα και το καλύτερο χωρίς να χρειαστεί να πεινάσει!!! Έτρωγε και τον χαλβά της τον παραδοσιακό, και τις ωραίες πιτούλες που φτιάχνει, ακόμα και την πορτοκαλόπιτα της όταν είχε κόσμο!!!!! Δεν στερήθηκε τίποτα και έχασε και τα κιλά της μόνο μετρώντας τις ημερήσιες μονάδες της!!!! Το καλύτερο ότι μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της, είναι υγιέστατη, έκανε και το χειρουργείο της και τώρα «είμαι η καλύτερη νύφη όλου του κόσμου» για το καλό που της έκανα (αυτό που το πας)!!!!!!!
  Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που αναφερθήκατε ότι υπάρχει ομάδα στο FB γιατί δεν το γνώριζα έως τώρα και κουράστηκα να βγάζω το βιβλίο μου κάθε φορά φωτοτυπία για να βοηθήσω έναν άνθρωπο. Τώρα θα δίνω τον σύνδεσμο…

  • Μπορώ να σας δείξω ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ανθρώπους που έχασαν χωρίς το μυθικό βιβλίο (που δεν υπάρχει)

   Προσωπικά σαν επιστήμονας είμαι υποχρεωμένος για να είμαι αξιόπιστος να ανατρέχω σε επιστημονική βιβλιογραφία με δεδομένα και στοιχεία…

   Αν μου βρείτε ΜΙΑ επιστημονική αναφορά σας στέλνω όπου θέλετε εσας και την πεθερά σας!! Διαφορετικά θα με στείλετε διακοπές εσείς.

   Το πάμε το στοίχημα;

   • Το βιβλίο υπάρχει και είναι από το 1986. Το έχω στην κατοχή μου. Κακώς αναφέρεστε σε κάτι που δεν γνωρίζετε… Αλλά είναι δικό σας πρόβλημα αυτό. Εμένα δεν με απασχολεί καθόλου.
    Οπως επίσης και για τα εκατοντάδες μέλη που έχασαν χωρίς τις μονάδες που αναφέρεστε, κανείς δεν το αμφιβήτησε αυτό. Κυκλοφορούν χιλιάδες δίαιτες σε sites, περιοδικά διατροφής, και ότι άλλο θέλετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκκριμένη χωράει αμφισβήτησης όταν δεν την γνωρίζετε παρά μόνο εικάζετε.
    Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δόθηκε. Εμένα δεν χρειάζεται να με πείσετε γιατί όταν ήμουν στην Αγγλία και έκανα αυτή τη δίαιτα ήμουν ένας άνθρωπος υπέρβαρος και η συμφοιτήτριά μου (να είναι καλά όπου κι αν βρίσκεται) μου χάρισε το βιβλίο γιατί την είχε ακολουθήσει και από τότε άλλαξε η ζωή μου όλη!!! Είμαι πλέον 62 κιλά που τα διατηρώ από τα φοιτητικά μου χρόνια με 3 γέννες και τρώω ότι θέλω, όποτε θέλω και όταν θέλω χωρίς να έχω ενοχές, χωρίς να πέφτω με τα μούτρα σε αγαθά που άλλες δίαιτες σου στερούν και το βασικότερο …. έμαθα να τρώω σωστά και υγιεινά κοιτώντας τα συστατικά στα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία παλαιότερα ούτε γνώριζα την ύπαρξη τους!!!!!!!!! Οποιος θέλει ας ζήσει με θερμίδες, να ζυγίζει το φαγητό του, να τρώει 100 γρ. κοτόπουλο και τυρί «σε μέγεθος σπιρτόκουτο», ποσώς με ενδιαφέρει… Εγώ κατέθεσα την άποψή μου, όπως κι εσείς τη δική σας. Ο καθένας από εκεί και πέρα μπορεί να κάνει ότι θέλει….

    • Jean Carper (born January 3, 1932) is a New York Times best-selling author, an American medical journalist, contributing editor to USA Weekend Magazine, and author of 24 books including 100 Simple Things You Can Do to Prevent Alzheimer’s, Your Miracle Brain, Miracle Cures, the award-winning Stop Aging Now!, Food: Your Miracle Medicine and The Food Pharmacy.

     Δημοσιογράφος όχι επιστήμονας υγείας

     Όσο για την άλλη κυρίαείναι μια συγγραφέας ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ βιβλίων

     Επιστήμη μηδέν

  • Κυριε Μανωλη αφηστε τους να φανε το κεφαλι τους, δεν προκειται να βγαλετε ακρη. Μερικοι ανθρωποι θελουν να αυτοκαταστρεφονται … Κανεις δεν τους εχει ενημερωσει για τις συνεπειες που θα εχει με τα χρονια αυτο το προτυπο που ακολουθουν. γιατι και οι ιδιοι δεν νοιαζονται πραγματικα για την υγεια τους. Με τον καιρο θα τα δουνε μονοι τους ….

  • Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα σε άλλες που δεν ακολούθησαν τη δίαιτα!

 6. Ολος αυτος ο πολεμος προεκυψε απο την ειρωνικη και προσβλητικη συμπεριφορα καποιας σε δημοσια τηλεοραση οταν δεν υπηρχε αντιλογος. Σιγουρα το αντικειμενο το εχετε σπουδάσει και θέλετε να προστατευσετε τα δικαιωματα σας και το επάγγελμα. Μεχρι εκει οκ. Οταν ομως γραφετε: το μόνο σίγουρο είναι ότι η “ενδιαφέρουσα δίαιτα” προκαλεί βλάβη στη λειτουργία της μνήμης ή αλλαγή φύλλου. Δεν σας δίνω κανένα δίκιο. Συνεχιζετε τις απλώς τις προσβολές.
  I rest my case…

  • Το θέμα αγαπητή μου δεν είναι η προστασία του επαγγέλματος. Αν διαβάσετε το άρθρο θα καταλάβετε ότι υπάρχουν ΣΟΒΑΡΑ επιστημονικά ζητήματα. Έχετε ΚΑΘΕ διακίωμα να κάνετε ότι θέλετε αλλά όταν προκλητικά αγνοείτε τις «μεταλλάξεις» στην παρουσίαση της μεθόδου. Αλλού την έκανε άντρας, Αλλού την σχεδίασε γυναίκα. Αλλού είναι βιβλίο. Αλλού είναι αντίγραφο.

   Αλήθεια αν κάτι αντιστοιχο αγορούσε την υγεία σας θα το θεωρούσατε σοβαρό;

 7. Εγώ ξέρω ότι έχω γυρίσει τους περισσότερους διαιτολογους που υπάρχουν στην Αθήνα και όλοι δίνουν ακριβώς την ίδια δίαιτα επίσης δίνεται η ίδια ακριβώς δίαιτα και σε εμένα αλλά και σε φίλη μου η έχω ρωτήσει διαιτολογο αν μπορεί να κάνει την ίδια δίαιτα και η αδερφή μου και μου είπε φυσικά! Χωρίς καν να την ξέρει ούτε πόσα κιλά θέλει να χάσει όλες η δίαιτες που είναι επιστημονικά εγκεκριμενες είναι όλες ίδιες 2φορές την εβδομάδα όσπρια και 2κρέας και μια ψάρι εκτός αν δεν τρώει κάποιο από αυτά κάποιος που κάνει δίαιτα οπότε αυξάνει το κρέας το κοτόπουλο και το ψάρι είναι το στάνταρ η δε ποσότητες ίδιες σχεδόν τα τοστ πάνε και έρχονται και η σαλάτες το ίδιο έχω τόσες δίαιτες σπίτι μου για να συγκρίνω το ποσό ίδιες είναι και ας ήμουν σε διαφορετικά κιλά κάθε φορά. Εγώ γίνει διαιτολογος πλέον γιατί έχω καταλάβει το στάνταρ μοτίβο και όλα αυτά τα έχω πληρώσει 50 ευρώ την επίσκεψη για μια copy paste και ακολουθώντας πίστα της δίαιτες χωρίς πρόβλημα υγείας να χάνω 5-6 κιλά και μετά στοπ και να συνεχίζει να μου δίνει τα ίδια και απλά να μου ρίχνει την ευθύνη ότι τρώω. Μπορεί να το έχετε σπουδάσει δεν διαφωνώ και όσα λέτε να ισχύουν αλλά δεν μπορεί κανείς να λέει ότι κάτι δεν δουλεύει όπως η δίαιτα τον μονάδων αν πρώτα δεν μπει έστω στην διαδικασία να την δοκιμάσει και να υποβάλει τον εαυτό του ή κάποιους σε εξετάσεις να δει αν όντως κάνει κακό η καλό υπάρχουν μέλη αυτής της ομάδας που ευχαρίστως θα σας βοηθουσαν σε αυτή την διαδικασία και υπάρχει και άφθονο φωτογραφικό υλικό του πριν και μετά επίσης υπάρχουν είναι αληθινά πρόσωπα όχι σαν τα χάπια και σιροπια και ροφήματα που κάνουν μοντάζ και παίρνουν φωτογραφικό υλικό από εξωτερικό και τον παρουσιάζουν σαν ελληνικό και καθημερινά βλέπουμε διαφήμιση σε εκπομπές και δεν βγαίνει να μιλήσει κανένας διαιτολογος εκεί. Άλλωστε αυτή η ομάδα όπως λέτε δεν ζήτησε ποτέ ούτε ένα ευρώ είναι άνθρωποι που είχαν κιλά και απλά θέλησα να μοιραστούν και να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους χωρίς κανένα κέρδος.

  • Μπορώ να σας παραθέσω αρκετες φωτογραφίες και διαγράμματα απο περιστατικά πολλών διαιτολόγων.
   Το αν η μέθοςδος είναι επιστηονική ή όχι δεν επιδεχεται συζήτησης, είναι μια αγυρτία. Πουθενά μα πουθενα δεν υπαρχει βιβλιογραφία.

   Και απαντήστε μου εσείς και η κόρη σας και η αδερφή σας με βάση την μέθοδο τι διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά καλύπετε;

   όλες τα ίδια 6-7 μονάδες

 8. Η εμπάθεια εκτός απο έλλειψη παιδείας δείχνει και πολύ φοβο…το επίπεδο δε του κειμένου και των σχολίων του γραφοντος που ακολουθουν, μιλάνε απο μονα τους..

 9. Εγώ σας πιστεύω έχετε δίκιο αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα ποιος ο λόγος που ασχολείστε τοσο πολυ και δεν αφήνετε τον κόσμο να κάνει αυτό που νομίζει αν κάποιος τους βοηθάει Και έχουνε όφελος από αυτήν την διατροφή υπάρχει δεν υπάρχει εσείς γιατί ασχολείστε και όλοι διατροφολόγοι μαζί Κύριε Μανώλη Μανωλαράκης ;

  • ο ίδιος λόγος που με κάνει και αντιπαλεύω όλες αυτές τις ψευτοθεωριες κια αντιεπιστημονικές αρλούμπες που κυκλοφορούν. Δεν είναι το χρήμα αγαπητή μου… Είναι η αλήθεια…

   • Ψευτοθεωρία θα ήταν αν δεν υπήρχε αποτέλεσμα.
    Για το χρήμα νομίζω ότι υφίσταται γιατί με το σταυρό στο χέρι μόνο οι παπάδες κάνανε λεφτά!!!!!!

 10. Αγαπητέ Κύριε δεν μπορώ να καταλάβω εφόσων όπως λέτε η διάιτα αυτή των μονάδων δεν στέκει επιστημονικά και τη θεωρείτε ψεύτικη κτλ κτλ ,ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ με τόσο μένος και βγαίνεται κ εσεις κ η άλλη κυρία δημοσίως και τα βάζετε με τόσο κόσμο που την ακολούθει?Τι σας ενοχλεί τι κάνει ο καθένας στην ιδιωτική του ζωή??Να σας γνωστοποιήσω δε, ότι αυτή η συγκεκριμένη διατροφή,γιατί στην ουσία περί διατροφής- κ τρόπου ζωής πλέον πρόκειται- προτείνεται από πολλούς γιατρούς σε πελάτες τους,οι όποιοι την έχουν ακολουθήσει και είδαν πολλές καλές αλλαγές στο σώμα τους και στην υγεία τους.Επίσης δεν πήραν κιλά μετά από καιρό όπως συνήθως γίνεται με άλλες διάιτες,διότι όπως ανάφερα παραπάνω η διατροφή αυτή γίνεται τρόπος ζωής.
  Μην υποτιμάτε λοιπόν την νοημοσύνη των άλλων επειδή εσείς θεωρείστε ο ειδικός και αυτοί είναι οι άσχετοι.Με αυτό το τρόπο κάνετε κακό στη εσείς στη δουλειά σας και όχι η διαίτα των μονάδων κ των κάθε μονάδων!!!

  • Απλά απαντάω στις προκλήσεις ατόμων που επιμένουν να αποδείξουν ότι αυτό που λανθασμένα πιστεύουν είναι το σωστό.
   Απαντώ στις κακοήθιες και αισχρότητες ατόμων που πίσω από κάθε σχόλιο βλέπουν οικονομικά κίνητρα
   Απαντώ στο ΦΑΣΙΣΜΟ της οργανωμένης δυσφήμισης και συκοφαντίας
   Η δουλειά μου είναι μια χαρά, οι επιλογές δικές σας, το δικαίωμα να εκφέρουμε την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ μας άποψη είναι δεδομένο.

 11. Ειναι λογικο να σας ενοχλει που 100.000 ανθρωποι , αντρες και γυναικες μεταξυ αυτων,εχουν βελτιωσει την υγεια τους κρινοντας απ τις αιματολογικες τους εξετασεις,χανοντας παραλληλα τα περιττα τους κιλα. Γιατι καποιους απ αυτους θα μπορουσατε να τους εχετε πελατες αλλα τωρα χανετε. Λυπαμαι ιδιαιτερα για το επιπεδο ολων εσας που για ν αρπαξετε πελατες λασπολογειτε, Κανενα μελος αυτης της διατροφης δεν αποφασισε πιο πριν να μπει σε ολες αυτες τις σελιδες διαιτολογων για να προσελκυσει κοσμο. Η επιτυχια της οφειλεται καθαρα στα εμφανη αποτελεσματα που εχει και διαδιδεται απο στομα σε στομα. οταν εγω εχω σταματησει να την κανω πλεον και δεν εχω παρει πισω ουτε γραμμαριο αυτο το θεωρω επιτυχια. Με συναδελφο σας γνωστο με βιβλια κ επισκεψεις σε τηλεοπτικες εκπομπες πηρα πισω οσα ειχα χασει και με το παραπανω. Πολεματε λοιπον οσο θελετε ολοι σας. Ο,τι δε μας σκοτωνει, μας κανει πιο δυνατους

  • Μπορώ να σας πω ότι πάρα πολλοί από την ομάδα έχουν καταφύγει σε διαιτολόγο για βοήθεια.
   Είναι ταργικό να ομίζετε ότι αυτό γίνεται για τα χρήματα. Τραγικό. Προσωπικά και μπορείτε να δείτε εδώ
   και εδώ
   και εδώ
   ενημερώνω για κάθε απάτη/πλάνη/αντιεπιστημονική μέθοδο.
   Τα υπόλοιπα είναι γραφικά και εμμονικά

   • Να υποθεσω οτι εχετε υπ οψιν σας τα weight watchers της Αμερικης και τα Smart points της Σουηδιας (τα οποια προωθουν διακεκριμενοι Σουηδοι διαιτολογοι-διατροφολογοι ). Διοτι περι τουτου προκειται στην ουσια… απλα με την «ελληνικη» ονομασια μοναδες….

    • Τα WW έκλεισαν στην Ελλάδα.

     Κοιτάξτε . Υπάρχει ένα ΒΑΣΙΚΟ λάθος στο όλο σύστημα. Η εξατομίκευση. Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε με το σύστημα των μονάδων σε περιστατικά που έχουν προβλήματα υγείας ή ακόμα και κάποια ζητήματα πχ χαμηλό αιματοκρίτη, αυξημένο ζάχαρο κλπ.

     Το αν οι Σουηδοί είναι διακεκριμένοι δεν το ξέρω θα το δώ

     • Ισα-ισα που άτομα που έχουν προβλήματα υγείας μπορούν να την ακολουθήσουν γιατί διαλέγουν πως θα χρησιμοποιήσουν τις μονάδες του προς όφελός τους (εγώ για παράδειγμα γνωρίζοντας ότι έχω σιδεροπενική αναιμία είχα στη διατροφή μου συκώτι και αμύγδαλα πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα από τις άλλες ομάδες τροφών). Οπως επίσης και για την πεθερά μου που έπρεπε να χειρουργηθεί όπως προείπα παραπάνω, πρώτη φορά είδαμε τη χολιστερίνη να πέφτει τόσο θεαματικά από τα 350 στα 170 από το πρώτο εξάμηνο της διατροφής. Απλά όταν ο γιατρός μας είπε τι πρέπει να τρώμε και να αποφεύγουμε προσαρμόσαμε τις μονάδες μας στα στάνταρ της υγείας μας. Επίσης όταν θήλαζα και ο γιατρός μου, μου είπε να τρώω κομπόστα το πρωί και να πίνω και καμία μπυρίτσα το μεσημέρι, προσάρμοσα τις μονάδες μου εντάσσοντάς τα στις μονάδες μου!!! Οπότε με τις κατευθύνσεις του γιατρού και τις άφθονες επιλογές των μονάδων δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να τρέφεσαι σωστά χωρίς να πεινάς!!!! (απαραίτητο στοιχείο για την ψυχολογία του ασθενούς να μην έχει στάνταρ πρόγραμμα και να τρώει ότι και η υπόλοιπη οικογένεια, να μπορεί να βγει έξω και να μην «υποπέφτει» σε διάφορους πειρασμούς)!!!

     • «Απλά όταν ο γιατρός μας είπε τι πρέπει να τρώμε και να αποφεύγουμε προσαρμόσαμε τις μονάδες μας στα στάνταρ της υγείας μας.»
      Άρα ακολουθήσατε ένα πεεριοριστικό μοντέλο διατροφής (μην σας τρομάζει αυτό) με τις οδηγίες κάποιου (επιτρέψτε μου να ΜΗΝ θεωρώ το γιατό ειδικό). Οπότε τι διαφορετικό κάνει ένας διαιτολόγος; Που ξέρει τις απαιτήσεις σας, μπορεί να τις εκτιμήσει με ακρίβεια με ένα πλήθος εργαλείων και να σχεδιάσει ένα μοντέλο διατροφής εξατομικευμένα!

      «Επίσης όταν θήλαζα και ο γιατρός μου, μου είπε να τρώω κομπόστα το πρωί και να πίνω και καμία μπυρίτσα το μεσημέρι, προσάρμοσα τις μονάδες μου εντάσσοντάς τα στις μονάδες μου!!!»
      Οι οδηγίες του γιατρού είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ και εκτός πλαισίου των συστάσεων WHO αλλά και ειδικών! Απαράδεκτες!

     • Για τ ατομα με συγκεκριμενα προβληματα υγειας, δινεται παντα η οδηγια να συνεννοηθουν με τον ειδικευμενο γιατρο που τους κουραρει. Μεχρι στιγμης κανενας δεν την εχει αποτρεψει. Απεναντιας, καποιοι απ αυτους αποφασισαν να την ακολουθησουν και οι ιδιοι. Και μιλαμε για πτυχιουχους της Ιατρικης απο δημοσια ελληνικα πανεπιστημια με πολλα χρονια προυπηρεσιας, και οχι απο ιδιωτικες σχολες με πληρωμενα πτυχια. Στη δικη μου περιπτωση μαλιστα, ηταν ο γιατρος που παρακολουθει τον πατερα μου ο οποιος βρισκεται αυτη τη στιγμη στον Αγ.Σαββα. (ξερετε τι ειδους νοσοκομειο ειναι φανταζομαι). Θα θελατε λοιπον να αποκαλεσετε και αυτους τους επιστημονες «τσαρλατανους»?

 12. Εμεις προσπαθουμε να ενημερωσουμε τον κοσμο για το πως να διατηρηθει υγιης και η δουλεια μας ειναι με την καθοδήγηση και την εμπειρία μας, τα άτομα αυτα ή οι ομάδες αυτες να μάθουν να βελτιώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να ενταξουν καποιες υγιείς συμπεριφορές στην καθημερινή τους ζωή. Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα χρηματων το να προσπαθουμε να βελτιωσουμε την ποιοτητα ζωης τους. Εχουμε εργαστει και εχουμε μελετησει παρα πολυ για το καθετι που θα πουμε. Ο οποιοσδηποτε μπορει να πλασαρει οτι θελει και να φαινεται λειτουργικο στην αρχη… Ομως ενας σοβαρος και ενημερωμενος διαιτολογος δεν θα πλασαρει τιποτα που δεν ειναι εξακριβωμενο και παγκοσμιως εγκριμενο. Προτου να κρινετε, ενημερωθειτε πρωτα …….

  • Μα η συγκεκριμενη διατροφη ειναι βελτιωση των διατροφικων μας συνηθειων. Προσωπικα χαρη σ αυτην εχω κοψει τη ζαχαρη(αν και δεν το απαγορευει) που ολοι ξερουμε ποσο κακο κανει (υπαρχουν επιστημονικες μελετες οτι ειναι καρκινογονα), εβγαλα το γαλα απ τον καφε (γνωριζουμε ολοι οτι ειναι ενας συνδυασμος που μονο καλο δεν κανει), αποφευγω τα ψωμοειδη, εβαλα περισσοτερα λαχανικα στη διατροφη μου, εμαθα να χρησιμοποιω το λαδι στην υγιεινη του μαορφη (δηλαδη ωμο, και να μην το εκθετω σε υψηλες θερμοκρασιες διοτι σ ενα φαγητο που εχει κρεας, δε χρειαζεται στ αληθεια το λαδι μιας κ ακομα και η γαλοπουλα βγαζει αρκετο λιπος απο μονη της). Χρησιμοποιω υπερτροφες (ξερετε, τα μπερις), εμαθα να τρωω βρωμη που παλιοτερα ουτε να την ακουσω, αν θελω καπου να ενταξω ζαχαρη , προτιμω τη ζαχαρη καρυδας η οποια εχει τον χαμηλοτερο γλυκαιμικο δεικτη απ ολα τα γλυκαντικα (ζαχαροκαλαμο, φρουκτοζη κλπ) , ή στεβια (μην πειτε γι αυτην κατι διοτι πολλοι διαιτολογοι την προτεινουν). Μεσα στη βδομαδα λοιπον τωρα τρωω κ μακαρονια , και κρεας, και λαδερα . στη διατροφη μου γενικα υπαρχουν τ αυγα, τα φρουτα τα λαχανικα, το γιαουρτι , τα τυρια και εννοειται τα ψαρια που λατρευω. Ολα αυτα με τη βοηθεια της «διαιτας» των μοναδων. (προσωπικα τη θεωρω απλα εκμαθηση σωστης παρασκευης των γευματων μας, και διατροφης γενικοτερα). Ο «γνωστος» διατροφολογος που ειχα παει καποτε, στη διατροφη μου ειχε αρκετες φετες ψωμι καθε μερα, και digestive και τυποποιημενες μπαρες δημητριακων. (τωρα τις φτιαχνω μονη μου , και ξερω εγω τι βαζω μεσα, χωρις συντηρητικα). Βρειτε μου λοιπον το λαθος σ αυτο…..

   • Και το βασικοτερο, ξεχασα ν αναφερω οτι δε λιγουρευομαι πλεον τα «προιοντα» περιπτερου και τα φαστ φουντ. Μπεργκερακια , σουβλακια πιτσες, φτιαχνω μονη μου πιο υγειινα και γαριδακια κρουασαν κλπ δε με αγγιζουν πια.
    Τι καλυτερο λοιπον και πιο υγιεινο απ το αποφευγουμε τροφες με συντηρητικα που δε ξερουμε και τι βαζουν μεσα? Τρωμε κυριως οπως οι προγονοι μας, οι γιαγιαδες μας και οι παππουδες μας, που φευγαν απ τη ζωη στα βαθια γεραματα και δεν τους θεριζε ο καρκινος….

    • Δεν τους θέριζε ο καρκίνος όχι μόνο λόγο διατροφής αλλά και γιατί δεν υπήρχαν επιδράσεις και από άλλους παράγοντες. Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος.

     https://goo.gl/ZOUd49

     • Συμφωνω ,αλλα και οι 2 γνωριζουμε οτι η διατροφη παιζει πολυ σημαντικο ρολο. Δε νομιζω οτι ολα τα παρσκευασμενα εδεσματα που ειναι γεματα συντηρητικα κανουν και καλο…
      Οπως προειπα, το ιδιο μου συστασε ο γιατρος που κουραρει τον πατερα μου στον Αγ.Σαββα….
      Ο οποιος καρκινος που εχει ο πατερας μου δεν ειναι κληρονομικος, αλλα εχει να κανει καθαρα απ την ποιοτητα ζωης του ατομου…
      Δειχνοντας του λοιπον τη συγκεκριμενη διατροφη και εξηγοντας την, με ενθαρυυνε κλεγοντας μου οτι ειναι ο,τι καλυτερο θα μπορουσα να κανω. Τα απλα , οχι πολυσυνθετα φαγητα, ειναι ο,τι καλυτερο θα μπορουσα να κανω οχι μονο για να χασω τα περιττα κιλα που ειχα, αλλα και γενικα για την υγεια μου. Εν κατακλειδι λοιπον, θα προτιμησω να βασιστω στην επιστημονικη του γνωση και γνωμη, που εχει φαει ενα σωρο χρονια πανω στα θρανεια παρα σε οποιουδηποτε διαιτολογου-διατροφολογου. Εχοντας λοιπον τη συγκαταθεση του, δεν προτιμησα να βγω να «κραξω» τον κλαδο σας και εσας η τους συναδελφους σας, σε αντιθεση με ολους εσας….
      Μη ξεχνατε δε μιλαμε για χημικες διαιτες τυπου Ντουκαν και Ατκινς, αλλα για μεσογειακη διατοφη

 13. προσπαθείτε να επιχειρηματολογίσετε και ειλικρινά καταφέρνεται να γελιοποιείστε …αν σας ενοχλεί μια δίαιτα που σου δίνει το δικαίωμα να τρως τα πάντα …. τότε το πρόβλημα το έχετε εσείς!!!!

  • Αγαπητή μου μάλλον η γελειοποίηση είναι δική σας.
   Προσωπικά σαν διαιτολόγος προτείνω πρόγραμμα διατροφής με ποικιλία, ποιότητα και ποσότητα.
   Από την άλλη αντικρούω την επιστημονικά αστήρικτη ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ των μονάδων.
   Πόσο σοβαρό είναι άραγε το επιχείρημα ότι το κουλούρι με σουσάμι έχει 2 μονάδες και το απλό 1;
   Η ότι μπορείτε να φάτε όσο κρέας θέλετε σε μία ώρα και ααυτό μετράει για μία μονάδα;
   Πριν κάντε άλλο σχολιασμό για το τι πιστεύω ειλικρινά διαβάστε το παακάτω άρθρο

   https://goo.gl/KSKGSR

 14. λες και εσεις οι διατροφολόγοι δίνεται διαφορετικές δίαιτες χαχαχχαχχα χάνετε κόσμο και χρήμα και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε και πολύ αξία σας δίνουμε…. όλοι στο ίδιο μοτίβο δουλεύετε και εφόσον οι γιατροί είναι σύμφωνοι με αυτη την μέθοδο οτι και να μας πείτε απαξιούμε συνεχίστε τον πόλεμο συνεχίζουμε την μoναδοδίαιτα μας!!!!

  • Αυτό δεν αναιρεί το ότι η «μέθοδος» δεν έχει σχέση με την επιστήμη. Ούτε ότι είναι σε λάθος βάση. Ευτυχώς η γνώμη σας είναι ασήμαντη μπροστά στην παγκόσμια βιβλιογραφία!

 15. Και με τη δίαιτα ντουκαν έχει πεθάνει κόσμος αλλά τόσο λύσσα δεν είδα από τους διαιτολόγους …. Γιατί άραγε ;;; Το να κόψεις τα ταιμπολογηματα και τα τυποποιημένα προϊόντα δεν νομίζω ότι θα έκανε κακό σε κάποια έγκυο θηλάζουσα και τα σχετικά εσείς σαν διατροφολογία θα έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό

  • https://goo.gl/eDXgj4

   Ποιός σας το είπε αυτό; Επίσης σαν θηλάζουσα το πρόβλημα σας είναι να διατηρήσετε τον θηλασμό. Βέβαια μπορείτε να χάσετε βάρος χωρίς πρόβλημα με μια απωλεια μισού κιλού την εβδομάδα και χωρις έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Κάτι που η ψευτοδίαιτα δεν το εξασφαλίζει.
   Διαβάστε και εδώ

   https://goo.gl/IX2hAH

 16. Είναι κρίμα που δηλώνετε ότι έχετε σπουδάσει, σπουδές κάνατε αγαπητέ παιδεία δεν αποκτήσατε και αυτό είμαι λυπηρό. Επαναλαμβανετε ανούσιες πληροφορίες και αναμασατε τα ίδια πράγματα, χωρίς να μας απαντήσετε στο απλό και αυτονόητο. Τι κακό βρίσκετε στο να γνωρίζουμε τα συστατικά των τροφών μας. Είναι δυνατόν να θεωρητε ποιο υγιεινή επιλογή τη μπάρα εμπορίου; έχετε διαβάσει ποτέ τι περιέχει; με κουράσατε κι εσείς και οι συνάδελφοί σας

  • Θα ξεκινήσω λέγοντας σας ότι διαστρέφεται εντελώς τα λεγόμενά μου.
   Η κριτική στην ψευδοδίαιτα έγκειται στο γεγονός ότι σαν μέθοδος δεν υποστηρίζεται σε κανένα επιπεδο επστημονικά, δεν υπάρχει η παραμικρή επιστημονιή βιβλιογραφία και το παραμικρό νόημα.

   Αν εσείς νομίζετε ότι είναι επιστημονικά ορθό ένα κουλούρι (μία μονάδα) να είναι ισοδύνα μο με μία πριζόλα τότε λυπάμαι για εσάς.

   ΥΓ τον απαράδεκτο σχολιασμό σας πεί παιδείας σας στον επιστρέφω,

 17. Καλησπέρα….Κανω την δίαιτα των μονάδων δύο μήνες…έχω χάσει μόνο 4 κιλά,αλλά έχω χάσει παραπολλους πόντους..Δεν κάνω κάτι διαφορετικό από μια διατροφή που δίνει ένας διατροφολόγος…

  • θα ξεκινήσω απο τα βασικά

   1. Δεν είναι δίαιτα
   2. δεν είναι επιστημονική μέθοδος. Δεν έχει ίχνος επιστημονικής αλήθειας και σε καμία περίπτωση δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση
   3. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν θα έδινε τις ανόητες οδηγίες και τις βλακώδεις συστάσεις της απάτης των μονάδων. Το φάε όσο θέλεις από ένα είδος μέσα σε μία ώρα πιάνει μόνο μία μονάδα και το το κουλούρι με σουσάμι είναι δύο μονάδες, το κουλούρι σκέτο είναι μόνο μία, είναι τουλάχιστον ανόητα και φαιδρά στοιχεία της απάτης.

   Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

   ΥΓ μιλήστε με ένα σοβαρό επιστήμονα για το θέμα και όχι με τις ανίδεες κυρίες…

 18. Καλησπέρα σας. Κάνω κι εγώ τη δίαιτα των μονάδων εδώ και 5 μήνες. Έχω χάσει περίπου 10 κιλά. Έχω αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και έχω μειώσει, σχεδόν κόψει το ψωμί και τη ζάχαρη. Αισθάνομαι πολύ καλα που έχω χάσει αυτά τα κιλά και τρώω ότι μου ζητάει το σώμα μου. Οι τροφές για να είναι με λιγότερες μονάδες παρασκευάζονται με πιο απλό τρόπο και πιο υγιεινό. Είναι μια διατροφή που σου αφήνει ελεύθερες επιλογές και δε σε δεσμεύει. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ βασικό για να την ακολουθήσει κανείς. Είναι εύκολη και αποτελεσματική. Αν συνδυαστεί δε και με καθημερινη σωματική άσκηση έχει πιο θεαματικά αποτελέσματα. Για τις ποσότητες δε που γίνεται τόσος λόγος ,έχω να πω πως αντην ξεκινήσεις και την κάνεις για λίγο καιρό και τρως λογικές ποσότητες μετά πραγματικά συνηθίζεις που αν καμιά φορά παρασυρθείς και φας λίγο παραπάνω νιώθεις δυσφορία. Αυτό συμβαίνει εξάλλου με όλες τις δίαιτες. Αυτά έχω διαπιστώσει και τα καταθέτω. Με σεβασμό πάντα προς τον κάθε ειδικό και στο αντικείμενο του. Ευχαριστώ.

  • Το πρόβλημα με τις «μονάδες» είναι ότι είναι ένα εντελώς αυθαίρετο κατασκεύασμα.
   Και τόσο στην ομαδοποίηση των τροφών (δεν θα πάψω να αναφέρω το παράδειγμα με το κουλούρι με σουσάμι 2 μ και το χωρίς 1 μ) όσο και στη λογική που βάζει (φάει όσο θέλεις από μια τροφή σε μία ώρα και το υπολογίζεις μία μονάδα)
   Αυτό που έχει σημασία όμως είναι η διαστροφή στο ότι όλοι κάνουν το ίδιο. Ίδιες μονάδες οι άντρες, οι γυναίκες αντίστοιχα κλπ. Χωρίς απολύτως καμία εξειδίκευση στις προσωπικές ατομικές ανάγκες του ατόμου. Φαντάζομαι ότι σας είναι εύκολα αντιληπτό ότι ένα 10χρονο κορίτσι, εσείς και η γιαγιά σας έχετε εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες. Αυτό δεν λύνεται με τις μονάδες. Ούτε κατά διάνοια.

   Μπορώ να σας πώ πολλά περιστατικά ατόμων που έκαναν την ψευτοδίαιτα με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Και αυτό γιατί ειδικές ανάγκες δεν ικανοποιήθηκαν μέσα από αυτό το αφελές περίγραμμα διατροφής.

   Τώρα στο λειτουργικό κομμάτι. Καμία διατροφή δεν είναι επιτυχής αν δεν είναι εφαρμόσιμη. Προσωπικά και πολλοί επιστήμονες συνάδελφοί μου δεν σχεδιάζουμε πολύπλοκα προγράμματα διατροφής. Ούτε ακολουθούμε διατροφικές τάσεις – υστερίες. Και το φαγητό είναι απλό και η λογική είναι στα πλαίσια της διατροφικής μας κουλτούρας χωρίς ακρότητες.

   Θα κλείσω λέγοντας μόνο τούτο. Για τα γυναικολογικά σας θέματα πάτε στο γιατρό σας τον προσωπικό σας γυναικολόγο. Για το θέμα της διατροφής σας (που πλέον λόγω covid 19 όλοι έχουν καταλάβει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής) γιατί εμπιστεύεστε την αποδεδειγμένα ανειδίκευτη και άσχετη ανώνυμη κυρία του πληκτρολογίου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ