Είναι θέμα απλής λογικής.

Κάθε συνεργασία με κάθε νέο πελάτη – ασθενή ξεκινάει από μια διαφορετική βάση και μια διαφορετική προοπτική. Ο κάθε ένας πηγαίνει στο Διαιτολόγο με ένα δικό του αίτημα , ένα διαφορετικό θέλω που μπορεί να καταλήγει στο “Να χάσω κιλά” αλλά επί της ουσίας είναι πολλά διαφορετικά πράγματα.

Πολλές φορές όμως και παρά την αναλυτική παρουσίαση ενός προγράμματος, διατυπώνεται συχνά το ερώτημα αν υπάρχει κάτι που να διευκολύνει την προσπάθεια, να την κάνει πιο ανώδυνη και να πετυχαίνει και μια γρήγορη απομάκρυνση του λίπους. Οι ερωτήσεις συχνά συνοδεύονται από περιγραφές “μαγικών” ροφημάτων ή αφεψημάτων ή “παραδοσιακών συνταγών” που κουβαλούν τον ισχυρισμό ότι η καθημερινή και συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να αλλάξει το μεταβολισμό και να προκαλέσει ένα μαγικό λιώσιμο του λίπους.

Η παρέλαση των μαγικών φίλτρων είναι μεγάλη και ποικιλόμορφη. Τα παραδοσιακά γιατροσόφια συμπεριλαμβάνουν κάθε πιθανό ετερόκλητο συνδυασμό τροφών που όμως πουθενά δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη για τη αποτελεσματικότητα τους. Πρέπει να έχουν καταναλωθεί εκατομμύρια λεμόνια σε άπειρα πρωινά και πρέπει να έχουν βραστεί κιλά τσαγιού με κανέλα από χιλιάδες ανθρώπους που όμως δεν βλέπουν τα κιλά τους να φεύγουν αλλά το βασικότερο δεν νοιώθουν γραμμάρια λίπους να απομακρύνεται από πάνω τους.

Υπάρχουν και τα νέας “τεχνολογίας” σκευάσματα αυτά που εποχιακά κάνουν την εμφάνιση μαζικά στις τηλεοπτικές οθόνες. Τα κάθε λογής slim, κολλαγόνα, αλόες, μυλόξυδα και εκχυλίσματα εξωτικών φυτών και φρούτων που όμως όπως και ο μέντορας τους Dr OZ, δημόσια ομολόγησε, δεν μπορεί κανείς αν βασιστεί σε αυτά και δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να τεκμηριώσουν τις υποσχέσεις τους.

Αν κάποιος αναζητήσει επιστημονικές αποδείξεις και δεδομένα για την ασφαλή χρήση τους και δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό, κάποιος θα βρει δύσκολα αξιόπιστε μελέτες για να τα αξιολογήσει. Και όμως η φήμη τους κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα και γιγαντώνεται αστραπιαία μιας και όλοι θέλουν να τα δοκιμάσουν για να δουν την αποτελεσματικότητά τους και τα γρήγορα αποτελέσματα που περιμένουν.

Αποτελέσματα φυσικά που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχεδόν πάντα κάνουν την εμφάνιση τους και προσθέτουν ένα ακόμα τόνο απαισιοδοξίας δίπλα στο σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα.

Η κάθε τέτοια προσπάθεια είναι σχεδόν σίγουρα καταδικασμένη μιας και το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ανυπαρξία της μαγικής λύσης αλλά στην λάθος βάση της συνολικής προσπάθειας. Τα πράγματα είναι πιο απλά και από τα βασικά μαθηματικά. Αυτό που τρώμε καθημερινά έχει ενεργειακό περιεχόμενο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις καθημερινές μας ανάγκες. Αν η ποσότητα της ενέργειας που παίρνουμε μέσα από τη τροφή είναι περισσότερη από αυτή που θα ξοδέψει το σώμα μας καθημερινά, τότε το πλεόνασμα δυστυχώς δεν θα τρέξει από τα αυτιά μας αλλά θα αποθηκευτεί σαν λίπος.

Η λογική λοιπόν της ύπαρξης κάποιου μαγικού συστατικού το οποίο από μόνο του θα μπορέσει να μπει στον οργανισμό μας παρακάμπτοντας το πεπτικό μας σύστημα και όλη τη διαδικασία πέψης και θα κατευθυνθεί στοχευμένα προς το λιποκύτταρο αδειάζοντας το από το περιεχόμενό τους, είναι κάτι που μόνο στα κινούμενα σχέδια των διαφημίσεων τους τα βλέπουμε ίσως και σε κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όσο για εκείνα τα μαγικά “ξόρκια” που με ένα θαυμαστό τρόπο αυξάνουν τις καύσεις του οργανισμού καλό είναι να το αποδεικνύουν γιατί ακόμα και όταν συμβαίνει (προκαλώντας μια περιορισμένη χρονικά και ποσοτικά αύξηση του μεταβολισμού) το κόστος τους είναι τέτοιο που συμφέρει να μην φας μια τυρόπιτα παρά να πάρεις ένα σκεύασμα που θα κάψει τις θερμίδες της.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να μην ειπωθούν αρκεί να υπήρχε η απλή λογική. Αν ΠΡΑΓΜΑΤΙ υπήρχε κάτι μαγικό που θα βοηθούσε παίρνοντας το να λιώσει το λίπος χωρίς κόπο και ιδιαίτερη προσπάθεια, δεν θα το χρησιμοποιούσαν οι διαιτολόγοι για να κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά τους; Έτσι απλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ