Προεκλαμψία.. και εγκυμοσύνη

Προεκλαμψία.. και εγκυμοσύνη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μπορεί να ακούτε συχνά από φίλες, γιατρούς ή και τηλεόραση ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το αυξημένο λεύκωμα στα ούρα (πρωτεϊνουρία) είναι κάτι κακό που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην δική σας υγεία και του μωρού σας, καθώς και διάφορες επιπλοκές στην κύηση και στον τοκετό.

Όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο με θέμα τον προγεννητικό έλεγχο, κάνοντας τη γενική ούρων εντοπίζεται η ύπαρξη του λευκώματος στα ούρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια αύξηση στο λεύκωμα των ούρων. Όμως, η υπερβολική αύξηση του λευκώματος μπορεί να είναι ένδειξή ύπαρξης προεκλαμψίας.

Τι είναι όμως η προεκλαμψία;

Πρόκειται για μια πολυσυστηματική διαταραχή που εκδηλώνεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα και περιγράφεται από:
Αρτηριακή πίεση ≥140/90 mmHg
• Λεύκωμα ούρων >300mg σε 24h συλλογή ούρων
• Ζυμώδη οιδήματα στα άκρα

Μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως:
πονοκεφάλους που δεν περνάνε με αναλγητικά,
– θολή όραση, φως ή κηλίδες που εμφανίζονται μπροστά στα μάτια σας,
– έντονο πόνο κάτω από τα πλευρά σας,
– εμετό (όχι την πρωινή ναυτία στην αρχή της εγκυμοσύνης)

Τα αίτια που την προκαλούν είναι άγνωστα, οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται από τον πλακούντα.

Η ύπαρξή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο σε εσάς όπως είναι η εκλαμψία, η αιμορραγία μετά από τον τοκετό, όσο και στο μωράκι σας όπως αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρο τοκετό, ολιγάμνιο, δυσπραγία εμβρύου, υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη. Γι αυτό είναι πολύ σημαντική η τακτική παρακολούθηση σας από το γιατρό ή τη μαία σας.

ʽʽ Αν έχετε πονοκέφαλο, μετράτε την πίεση, είναι χαμηλή, παίρνετε αναλγητικά και παρ ‘όλα αυτά παραμένει ο πονοκέφαλος πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας!ʼʼ

Αντιμετώπιση
Ο τοκετός του εμβρύου και του πλακούντα αποτελεί τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να ξεκουράζεστε, να ξαπλώνετε, να πηγαίνετε προγραμματισμένα στον γιατρό για να παρακολουθεί εσάς και το μωρό σας, να γίνεται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, έλεγχος υγρών, τα ούρα για πρωτεΐνες, εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, καθώς και το σύστημα πήξης του αίματος. Και τέλος ο τοκετός, αν χρειαστεί, για να προληφθούν οι επιπλοκές.

Πως μπορεί να προληφθεί ;

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τρόπους πρόληψης της προεκλαμψίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σαφείς στρατηγικές. Η κατανάλωση λιγότερου αλατιού, η αλλαγή των δραστηριοτήτων σας, ο περιορισμός των θερμίδων ή η κατανάλωση σκόρδου ή ιχθυελαίου δεν μειώνουν τον κίνδυνο. Η αύξηση της πρόσληψης βιταμινών C και E δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει όφελος.

Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει μια συσχέτιση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου προεκλαμψίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο προεκλαμψίας με:
– Συμπληρώματα ασβεστίου
– Ασπιρίνη χαμηλής δόσης.

Είναι σημαντικό να μην παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας !

 Πριν να μείνετε έγκυος, ειδικά αν είχατε προεκλαμψία σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, καλό είναι να χάσετε βάρος και βεβαιωθείτε ότι άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, είναι καλά ρυθμισμένα.

 Όταν μείνετε έγκυος, φροντίστε τον εαυτό σας -και το μωρό σας- με έγκαιρη και τακτική προγεννητική φροντίδα. Εάν η προεκλαμψία εντοπιστεί νωρίς, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να εργαστείτε από κοινού για να αποφύγετε επιπλοκές και να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για εσάς και το μωρό σας.

Η εγκυμοσύνη μην σας αγχώνει, είναι μια φυσιολογική διαδικασία για το γυναικείο σώμα που με την σωστή ενημέρωση και την κατάλληλη επίβλεψη μπορεί να γίνει η ομορφότερη εμπειρία της ζωής σας !

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts