Ένα βήμα προς την κανονικότητα ή να κρατήσουμε και κάτι από την καραντίνα;

Ένα βήμα προς την κανονικότητα ή να κρατήσουμε και κάτι από την καραντίνα;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Δειλά δειλά ξεκινήσαμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και μετά από μια περιπετειώδη περίοδο καραντίνας να επανερχόμαστε στις συνήθειες μας, στις δουλειές μας και στην καθημερινότητα.

Όλη αυτή η “περιπέτεια” μας έβαλε σε νέους ρυθμούς σε μία νέα κανονικότητα και ρουτίνα (χρήση μάσκας, αντισηπτικό, αποστάσεις ακόμα και από αγαπημένα πρόσωπα), ωστόσο μήπως μας έφερε και κάποια ΝΕΑ πράγματα στη ζωή μας;

Άσκηση

Ένα από τα θετικά που μας έφερε η καραντίνα είναι η άσκηση.

Για πολλούς η φυσική δραστηριότητα αποτέλεσε μια διέξοδο και ένα μέσο για να ξεφύγουν, να βγουν από το σπίτι, να ανεβάσουν την διάθεσή τους ακόμα και να συναναστραφούν με κόσμο. Η άσκηση αποτέλεσε “φάρμακο” για καλύτερη διάθεση, μιας και η όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση προκάλεσε πολύ άγχος και στρες. Επιπρόσθετα, βοήθησε στο να διατηρήσουμε το βάρος, ή έστω να μην αυξηθεί σημαντικά, σε μια περίοδο που οι πειρασμοί ήταν συνεχώς μπροστά μας και το τσιμπολόγημα εύκολη λύση.

Τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης είναι πλέον αποδεδειγμένα και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Η συστηματική δραστηριότητα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες μέσω της έκκρισης ενδοκρινών, τις ορμόνες της ευεξίας, καθώς επίσης μας βοηθά να επικεντρωνόμαστε στο σώμα μας και όχι στο μυαλό και στις σκέψεις μας. Ακολούθως, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, μειώνεται η πίεση, αυξάνεται η “καλή” χοληστερίνη (HDL), ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό και είμαστε γεμάτοι ενέργεια.(1)

Μήπως λοιπόν να διατηρήσουμε αυτή τη συνήθεια της καραντίνας και στην καθημερινότητα μας; Έστω και με απλές μεθόδους να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας όπως το περπάτημα, η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ ή ακόμα και το να παραμερίσουμε το αυτοκίνητο και να περπατήσουμε για τη δουλειά ή να χρησιμοποιήσουμε ποδήλατο.

Μαγειρική

Η μαγειρική αποτέλεσε επίσης σημαντικό μέρος των ημερών, την περίοδο που περάσαμε σπίτι. Δοκιμάσαμε υγιεινές συνταγές, γλυκά, πειραματιστήκαμε με γεύσεις και ιδέες είτε για να περάσει η ώρα, είτε να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Οι φωτογραφίες και οι ιδέες ήταν πολλές και στα social media και έτσι όλοι μας εξερευνήσαμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας στην κουζίνα.

Το μαγείρεμα έχει αποδειχτεί πως προσφέρει ευεργετικά οφέλη για την υγεία, τόσο την ψυχική όσο και την σωματική.(2) Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εφήβους φάνηκε πώς όσοι μαγείρευαν εμφάνισαν καλύτερη διάθεση και χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη. Επιπροσθέτως, εντοπίστηκαν με καλύτερες διατροφικές συνήθειες σε σχέση με εκείνους που δεν μαγείρευαν καθόλου.(3)

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η μαγειρική μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον κομμάτι της καθημερινότητας με ευεργετικά οφέλη για την υγεία μικρών και μεγάλων. Μήπως να ξεκλέβουμε χρόνο να μαγειρεύουμε και να “δημιουργούμε” και να επωφελούμαστε αυτών;

 

Ξεκούραση-Χαλάρωση

Σημαντικό αλλά όχι εύκολα πραγματοποιήσιμο με τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ξεκούραση και χαλάρωση στο σπίτι μας. Μέσα στην καραντίνα το βιώσαμε και με το παραπάνω. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να αποτελεί πολυτέλεια αλλά  μέρος της ημέρας μας ή έστω του Σαββατοκύριακου. Ένα ωραίο βιβλίο με μία κούπα καφέ ή τσάι, χαλαρωτική μουσική, περιποίηση φυτών ή κήπου, βόλτα με το σκύλο μας στη φύση ή ότι άλλο κάνει τον καθένα να ηρεμεί και να απολαμβάνει την ζεστασιά του σπιτιού και των οικείων του.

Παραγωγικός χρόνος με την οικογένεια

Εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών που ακολουθούμε δε βρίσκουμε πάντα χρόνο με την οικογένεια μας. Η καραντίνα μας έφερε πιο κοντά για αρκετό χρονικό διάστημα και αντιληφθήκαμε περισσότερο την έλλειψη αυτή. Αρκετές ώρες μαζί, είχαν σαν αποτέλεσμα (πέραν από μερικούς καυγάδες) παιχνίδια, χαλάρωση, βόλτες, συζητήσεις, καθώς και φαγητό όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι, κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα συνέβαινε μια Κυριακή.

Συμπερασματικά, μπορούμε να αντιληφθούμε πως πέρα από την πίεση και την όλη πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε, μάθαμε να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο.

Επίσης, αντιληφθήκαμε πως πολλά πράγματα τα παραμερίζουμε είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω υποχρεώσεων, αλλά είναι πολύ σημαντικά και ξεχωριστά στη ζωή μας. Έτσι ας κρατήσουμε τα θετικά από όσα μας έδωσε η καραντίνα και να τα εντάξουμε στις καθημερινές μας συνήθειες.

 

Βιβλιογραφία

  • Healthline (2020) Exercise as Stress Relief
  • Healthline (2018) How I Found Therapy in a Bag of Flour
  • Utter J., Denny S., Lucassen M., Dyson B., (2015) Adolescent Cooking Abilities and Behaviors: Associations with Nutrition and Emotional Well-Being

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts