Βραζιλιάνικα φιστίκια και θυρεοειδής

Βραζιλιάνικα φιστίκια και θυρεοειδής

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια (Brazil nuts) περιέχουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σεληνίου. Μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς και της γενικής υγείας. Προέρχονται από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, τη Βολιβία και το Περού. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι ενεργειακά πυκνοί, εξαιρετικά θρεπτικοί και μία από τις πιο συμπυκνωμένες διατροφικές πηγές σεληνίου.

Η κατανάλωση τους μπορεί να ωφελήσει την υγεία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του θυρεοειδούς αδένα, της μείωσης της φλεγμονής και της υποστήριξης της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι περιέχουν

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι πολύ θρεπτικά και ενεργειακά πυκνά. Μια μερίδα (28 γραμμάρια) περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 187
  • Πρωτεΐνη: 4,1gr
  • Λίπη: 19gr
  • Υδατάνθρακες: 3,3gr
  • Φυτικές ίνες: 2,1gr
  • Σελήνιο: 989% της ημερήσιας αξίας (DV)
  • Χαλκός: 55% DV
  • Μαγνήσιο: 25% DV
  • Φώσφορος: 16% DV
  • Μαγγάνιο: 15% DV
  • Ψευδάργυρος: 10% DV
  • Θειαμίνη: 15% DV
  • Βιταμίνη Ε: 11% DV

Είναι πλούσια σε σελήνιο, με ένα μόνο φιστίκι να περιέχει 96mcg, ή το 175% της RDI. Οι περισσότεροι ξηροί καρποί παρέχουν λιγότερο από 1mcg, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις μαγνησίου, χαλκού και ψευδαργύρου, αν και οι ακριβείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος

Τέλος, είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών. Το 36% των λιπαρών στα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς.

 Είναι πλούσια σε σελήνιο

Τα φιστίκια Βραζιλίας είναι μια πλούσια πηγή σεληνίου. Περιέχουν περισσότερο σελήνιο από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό με μέσο όρο 96mcg ανά φιστίκι. Ωστόσο, μερικοί έχουν έως και 400mcg ανά φιστίκι..

Το DV για το σελήνιο είναι 55mcg την ημέρα για ενήλικες. Έτσι, το βραζιλιάνικο φιστίκι περιέχει το 175% της απαιτούμενης ποσότητας αυτού του μετάλλου.

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του σώματος. Είναι απαραίτητο για τον θυρεοειδή αδένα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανάπτυξη των κυττάρων.

Τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου έχουν συνδεθεί με ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία και καλύτερα αποτελέσματα για καρκίνο, λοιμώξεις, στειρότητα, εγκυμοσύνη, καρδιακές παθήσεις και διαταραχές της διάθεσης.

Αν και η ανεπάρκεια σεληνίου είναι σπάνια, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ανεπαρκή πρόσληψη. Ανεπάρκεια σεληνίου έχει βρεθεί σε ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή.

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε ή να αυξήσετε την πρόσληψη σεληνίου. Μια μελέτη 59 ατόμων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο φιστικιών Βραζιλίας την ημέρα ήταν εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη ενός συμπληρώματος σεληνίου στην αύξηση των επιπέδων του.

Υποστηρίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό. Εκκρίνει αρκετές ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ο θυρεοειδής ιστός έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου, καθώς απαιτείται για την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης Τ3, καθώς και πρωτεϊνών που προστατεύουν τον θυρεοειδή από βλάβες.

Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη, μειωμένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς και αυτοάνοσες διαταραχές όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς.

Μια μεγάλη μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου είχαν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η θυρεοειδίτιδα και η διόγκωση του θυρεοειδούς, σε σύγκριση με εκείνους με κανονικά επίπεδα.

Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης επαρκούς πρόσληψης σεληνίου. Μόνο ένα φιστίκι Βραζιλίας την ημέρα μπορεί προσφέρει αρκετό σελήνιο για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς

Εκτός από τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς, το σελήνιο μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα που έχουν διαταραχές του θυρεοειδούς. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία ο θυρεοειδής ιστός καταστρέφεται σταδιακά, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό και μια σειρά συμπτωμάτων όπως κόπωση, αύξηση βάρους και αίσθημα κρύου.

Αρκετές ανασκοπήσεις έχουν βρει ότι η το συμπλήρωμα του σεληνίου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη διάθεση σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Ωστόσο, δύο άλλες ανασκοπήσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί ο ρόλος του σεληνίου στη θεραπεία της νόσου. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Επιπλέον, η νόσος του Graves είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς κατά την οποία παράγεται υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αδυναμία, προβλήματα ύπνου και διόγκωση των ματιών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων με σελήνιο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και να καθυστερήσει την εξέλιξη ορισμένων συμπτωμάτων σε άτομα με αυτήν την ασθένεια. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει τη χρήση των βραζιλιάνικων φιστικιών ως πηγή σεληνίου, συγκεκριμένα, σε άτομα με θυρεοειδίτιδα ή νόσο του Graves. Ωστόσο, η συμπερίληψή τους στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι η κατάσταση του σεληνίου σας είναι επαρκής.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts