Ποιος είπε ότι τα burger είναι μόνο από κρέας. Υπάρχουν και τα όσπρια. Σας περίσσεψαν όσπρια;
Ιδού μια νόστιμη & νηστίσιμη συνταγή!
Μπιφτέκια με φάβα (5-6 μερίδες)
Υλικά
300 γρ. φάβα βρασμένη
200 γρ. πατάτες ή γλυκοπατάτα βρασμένες
4 κ. σούπας βρώμη
1/2 κ. γλυκού Κύμινο και ½ κ. γλυκού κόλιανδρο
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
3 κ. σούπας μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Μπιφτέκια με φακές (5-6 μερίδες)
Υλικά
300 γρ. φακές βρασμένες
200 γρ. κινοα ή πλιγούρι βρασμένο
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 κ. γλυκού σκόρδο σκόνη
2 κ. σούπας κόλιανδρο
2 κ. σούπας φρέσκο βασιλικό
100 γρ. ηλιόσπορο σκόνη
Αλατι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε πολύ καλά λίγο- λίγο το μείγμα μας σε μπλέντερ
Το αφήνουμε για 30′ στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε σε μέτρια μπιφτέκια και ψήνουμε στον φούρνο στους 180* για 10′
Μπορούμε να τα σερβίρουμε με αραβικές πίτες ή bun για μπέργκερ ή ακόμα με μανιτάρια πορτομπέλο σαν ψωμάκι.
Νοστιμίζουμε με σως από πολτό αβοκάντο (γουακαμόλε) ή σως από ταχίνι
Υλικά για σως ταχίνι
100 γρ. ταχίνι
50 ml νερό
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
1 κ.γλυκού μέλι
1 πρέζα μπούκοβο
Υλικά για σως avocado
1 μέτριο ώριμο αβοκάντο
50 ml νερό
ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
αλάτι, πιπέρι
1 μικρή καυτερή πιπεριά ή 1 πρέζα μπούκοβο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά σε μπλέντερ ή moulti μέχρι να γίνει μία λεία σως.
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394