Σαρδέλα παστή: το ελληνικό «σούσι»

Σαρδέλα παστή: το ελληνικό «σούσι»

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μιας και μπήκαμε για τα καλά μες το καλοκαίρι, δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση της και η σαρδέλα. Ένα ψάρι μικρό αλλά πολύ πολύτιμο διατροφικά, πλούσιο σε γεύση και άρωμα. Αν δε έχεις την τύχη να ζεις στη Λέσβο και να τρως σαρδέλα Καλλονής τότε ξέρεις καλά τι σημαίνει!

Η σαρδέλα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ασκούν πολλαπλές προστατευτικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως αντιαρρυθμικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιϋπερτασικές, υπολιπιδαιμικές και αντιαθηρωματικές και επιπλέον συμμετέχουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Επιπλέον, όταν καταναλώνεται με το κόκκαλο αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D.

Η διατροφική αξία της σαρδέλας ανά 100 γρ. Πηγή USDA

 

 

Σαρδέλα Καλλονής “παστωμένη” με αλάτι από τις αλυκές του κόλπου Καλλονης

Υλικά: 1 κιλό σαρδέλες με χοντρό αλάτι

Καθαρίζουμε από τις σαρδέλες τα εντόσθια και αφαιρούμε το κεφάλι. Σε ένα βαθύ μπολ στρώνουμε τον πάτο με αλάτι. Τοποθετούμε τις σαρδέλες, τη μια δίπλα στην άλλη. Σκεπάζουμε με αλάτι. Βάζουμε άλλη μια στρώση σαρδέλες, άλλη μια στρώση αλάτι και ούτω καθεξής . Τελειώνουμε με μια παχιά στρώση αλατιού και κλείνουμε με το καπάκι το σκεύος. Αφήνουμε τις παστωμένες σαρδέλες στο ψυγείο από 3 έως 6 ώρες. Όσο τις αφήνουμε, τόσο πιο αλμυρές γίνονται. Όταν θέλουμε να τις καταναλώσουμε, τις ξεπλένουμε καλά, τις σχίζουμε στα δυο και τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο!

* Προσοχή πρέπει να δίνεται από τους υπερτασικούς ως προς την ποσότητα, καθώς παρά τα πολύτιμα θρεπτικά οφέλη τις σαρδέλας, υπάρχει υψηλή ποσότητα αλατιού όταν καταναλώνεται με αυτό τον τρόπο

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts