Πως η παραδοσιακή παχυντική συνταγή της γιαγιάς, μπορεί να γίνει μία υπέροχη, θρεπτική και καλοκαιρινή επιλογή σε ένα πρόγραμμα διατροφής.
Συνήθιζα πάντα το καλοκαίρι να μπαίνω στο σπίτι της γιαγιάς μου και όπως όλοι σας να βλέπω φαγητά που έχουν τηγανιστεί ή μαγειρευτεί σε πολύ λάδι. Πόσοι από σας, επιλέγατε πάντα να μη τρώτε ή να τρώτε και να έχετε τύψεις για όλο αυτό το πανηγύρι λαδιού που γινόταν στο πιάτο σας;
Σκέφτηκα ότι από το να αποφεύγω να τρώω, θα μπορούσα με κάποιο τρόπο τις κλασσικές της συνταγές να τις αλλάξω λίγο, όχι μόνο για να μπορώ να φάω και εγώ αλλά για να βοηθήσω και εκείνη στις ανεβασμένες της τιμές χοληστερίνης!
Τσίκι- τσίκι στον φούρνο….ή αλλιώς κολοκυθάκια με αυγά και τυρί (μέχρι τώρα τηγανισμένα σε πολύ λάδι)
Υλικά για 2 Μερίδες:
- 4 κολοκυθάκια πράσινα
- 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
- 2 αυγά
- 120 γρ τυρί (60γρ κίτρινο χαμηλό σε λιπαρά και 60γρ λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά)
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο και άνηθο
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια σε μικρά κυβάκια, τα τσιγαρίζουμε σε 2κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα τσιγαρισμένα κολουθάκια, το τυρί το οποίο έχουμε τρίψει ή κόψει σε μικρά κυβάκια, και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
- Στη συνέχεια απλώνουμε το μίγμα σε μία λαδόκολλα ή ακόμα καλύτερα σε μία φόρμα στην οποία έχουμε τοποθετήσει μέσα μία λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
- Σερβίρουμε το τσίκι-τσίκι ζεστό και το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και μία φέτα ψωμί ολικής.
Συντάκτης Άρθρου
Η Εύα Ζήκου είναι MSc, Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου Κλινικής Διατροφής, όπου φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ίδιου τμήματος. Ειδικεύεται σε κλινικά περιστατικά (παθολογικές καταστάσεις, διαβήτης, δυσλιπιδιαμίες, νεφρική ανεπάρκεια, προβλήματα πεπτικού συστήματος, διατροφικές διαταραχές).
Το 2010 ολοκλήρωσε τη πτυχιακή της με θέμα « Οι διατροφικές συνήθεις παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτητη τύπου Ι και η σύγκρισή της με τις διεθνείς συστασεις της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας»και πραγματοποίησε την πρακτική της σε διαιτολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 διατηρεί το δικό της διαιτολογικό γραφείο στην Γλυφάδα, ενώ το ενδιαφέρον της για τις διατροφικές διαταραχές, την αντιμετώπισή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν, την οδήγησε στην παρακολούθηση σεμιναρίων με βάση την ψυχολογική και διατροφική αντιμετώπισή τους και είναι master practiotioner στις Διατροφικές Διαταραχές και Παχυσαρκία (Eating Disorders & Obesity) του Εθνικού Οργανισμού Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED.
Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας. Παρακολουθεί σεμινάρια και συνέδρια Διατροφής από το 2007 μέχρι και σήμερα. Η διαιτολόγος συμμετέχει σε εκστρατείες για την ενημέρωση ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και σε εκπαιδευτικά προγράμματα με ομιλίες για την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα διατροφής σε δήμους και σχολεία των νοτίων προαστίων.Παράλληλα συμμετέχει στις ενημερωτικές εκδηλώσεις της ΕΔΔΕ (Global Wellness Day. Παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας με ενημέρωση ατόμων στον δήμο Γλυφάδας) Αρθρογραφεί για θέματα διατροφής στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο (εφημερίδες, εβδομαδιαία περιοδικά και περιοδικά των νοτίων προαστίων). Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ: 2108940470 / 6942572912 Διεύθυνση: Σακη Καραγιωργα 15 , Γλυφαδα email: zikoudiatrofi@gmail.com