Το κουνουπίδι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό που είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν αληθινά πολύτιμο.
Περιέχει μοναδικές φυτικές ενώσεις που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.
Αλλά μας βοηθάει και στην απώλεια βάρους ενώ είναι απίστευτα εύκολο να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
Το κουνουπίδι είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές. Παρόμοια με άλλα σταυρανθή λαχανικά, το κουνουπίδι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοσινολικά και ισοθειοκυανικά, δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Σε εργαστηριακές μελέτες τα γλυκοσινολικά και τα ισοθειοκυανικά έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη.
Το κουνουπίδι περιέχει επίσης καροτενοειδή και φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία δρα ως αντιοξειδωτικό. Είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του ανοσοποιητικού και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη
Η χολίνη αποτελεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη. Ένα φλιτζάνι κουνουπίδι περιέχει 45mg χολίνης, που είναι περίπου το 11% της επαρκής πρόσληψης (AI) για τις γυναίκες και το 8% για τους άνδρες.
Επίσης, έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα. Αρχικά, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών, στη σύνθεση του DNA και στην υποστήριξη του μεταβολισμού.
Επιπλέον, η χολίνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για ένα υγιές νευρικό σύστημα.
Εξίσου σημαντικό είναι πως βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στο συκώτι. Όσοι δεν καταναλώνουν αρκετή χολίνη μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο ηπατικής και καρδιακής νόσου, καθώς και νευρολογικές διαταραχές όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν χολίνη. Το κουνουπίδι και το μπρόκολο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές της.
Είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη
Το κουνουπίδι περιέχει σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει μελετηθεί εκτενώς. Πολλές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα έχουν βρει ότι η σουλφοραφάνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καταστολή της ανάπτυξης καρκίνου αναστέλλοντας τα ένζυμα που εμπλέκονται στον καρκίνο και την ανάπτυξη του όγκου.
Η σουλφοραφάνη φαίνεται να είναι πιο προστατευτική έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, αλλά έχει επίσης μελετηθεί για τις επιδράσεις της σε πολλούς άλλους καρκίνους, όπως του μαστού, της λευχαιμίας, του παγκρέατος και του μελανώματος.
Έρευνα δείχνει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της υγείας των αρτηριών που είναι δύο βασικοί παράγοντες στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Τέλος, μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που προκαλούνται από τον διαβήτη, όπως η νεφρική νόσος.
Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό της έκτασης των επιδράσεων της σουλφοραφάνης στους ανθρώπους, τα πιθανά οφέλη της για την υγεία είναι πολλά υποσχόμενα.
Συμπερασματικά.
Το κουνουπίδι παρέχει ορισμένα ισχυρά οφέλη για την υγεία και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.
Επιπλέον, περιέχει μοναδικά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Τέλος είναι εύκολο να το προσθέσουμε στη διατροφή μας.
Πηγές
- Ahmed F.A. Ali R.F. M. (2013) Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Fresh and Processed White Cauliflower. 2013: 367819.
- Bai Y., et al. (2015) Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. 2015: 407580.
- Figueiredo S.M, et al. (2015) The antioxidant properties of organosulfur compounds (sulforaphane). 9(1):24-39.
- Razis A. F.A., Noor N.M. (2013) Cruciferous vegetables: dietary phytochemicals for cancer prevention. 14(3):1565-70.
- Slavin J.L (2005) Dietary fiber and body weight. 21(3):411-8.
- Slavin J. (2013) Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. 5(4): 1417–1435.
- Wood J.L., Allison R.G. (1982) Effects of consumption of choline and lecithin on neurological and cardiovascular systems. 41(14):3015-21.
- Zeisel S. H., Costa K.Ann.(2009) Choline: An Essential Nutrient for Public Health. 67(11): 615–623.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169986/nutrients.