Πώς μπορεί η σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα να είναι σύμμαχοι ενάντια στις ιώσεις;
Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα ή μήπως τελικά χρειάζεται κάτι παραπάνω, όπως συμπληρώματα για να προλάβουμε τις χειμωνιάτικες ιώσεις;
Η διατροφική κατάσταση του ατόμου έχει από καιρό συνδεθεί τόσο με τη σοβαρότητα όσο και με την ευαισθησία σε μολυσματικές ασθένειες. Αυξανόμενες ερευνητικές μελέτες των τελευταίων χρόνων υποστηρίζουν ότι η ανεπαρκής διατροφή εμποδίζει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, οδηγώντας έτσι σε αυξημένη ευαισθησία σε λοίμωξη. Όπως αποδεικνύεται λοιπόν, ένα μήλο δεν φτάνει αλλά μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για κάποιον που προσπαθεί να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες,
Η έλλειψη χρόνου αλλά και γνώσεων οδηγεί τους περισσότερους από εμάς στην επιλογή τροφίμων φτωχών σε θρεπτικά συστατικά. Η καθημερινή έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα, το εργασιακό ή οικογενειακό στρες, ενισχύει αυτές τις ελλείψεις σε μακροθρεπτικά αλλά και σε επιλεγμένα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ο ψευδάργυρος, το σεληνίου, ο σίδηρος και οι κύριες αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική ανοσολογική ανεπάρκεια και εμφάνιση λοιμώξεων.
Παράλληλα, νέες μελέτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη ανοχής έναντι των μολύνσεων καθώς και ο έλεγχος της φλεγμονής επηρεάζονται από την ανταπόκριση της φυσιολογικής χλωρίδας (μικροοργανισμού) των βλεννογόνων του ανθρωπίνου σώματος και είναι αλληλένδετες με συγκεκριμένους ανοσολογικούς μηχανισμούς, αποτελώντας γραμμή άμυνας αλλά και προστασίας για την καλή μας υγεία.
Μπορεί όμως ο συνδυασμός χρόνιου υποσιτισμού και μόλυνσης που εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση να αντιμετωπιστεί μόνο διατροφικά;
Σε ένα κόσμο που το υπέδαφος θα ήταν πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, η παχυσαρκία και τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν θα ήταν καθημερινότητα αλλά εξαίρεση, η καθημερινότητα θα περιλάμβανε ποικιλόχρωμη διατροφή και λιγότερη καθιστική ζωή και στρες, πιθανόν τα συμπληρώματα διατροφής να μας ήταν παντελώς άγνωστα.
Ακολουθούν οι πιο γνώριμοι αντιπρόσωποι της μάχης ενάντια στις ιώσεις, καθώς και οι διατροφικές πηγές αυτών.
Βιταμίνη C
Ίσως το πιο γνωστό συμπλήρωμα διατροφής έναντι στο κοινό κρυολόγημα. Βιολογικά η βιταμίνη C ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας τη δράση των αντισωμάτων. Δρα προφυλακτικά για τις βιταμίνες Α και Ε εμποδίζοντας την οξείδωση τους και ενισχύοντας τη δράση τους. Τέλος, διαθέτει πανίσχυρη αντί-οξειδωτική δράση που μειώνει το οξειδωτικό στρες, ενισχύοντας έτσι την καλή λειτουργία του οργανισμού. Διατροφικά προσλαμβάνεται από τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, τα κραμβοειδή λαχανικά και τα φρούτα του δάσους.
Βιταμίνη D
Οι έρευνες θέλουν το μεγαλύτερο ποσοστό των Ευρωπαίων να εμφανίζουν έλλειψη σε αυτή την λιποδιαλυτή βιταμίνη. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά έλλειψης είναι εξίσου αποθαρρυντικά, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη της καθημερινής λήψεως συμπληρώματος διατροφής και τη χρήση ενισχυμένων τροφίμων σε βιταμίνη D, όπως για παράδειγμα δημητριακά πρωινού. Εκ φύσεως απαντάται στα λιπαρά ψάρια και στα γαλακτοκομικά. Η βιταμίνη D, έχοντας ανοσοτροποποιητικό ρόλο, μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό από τις συνηθισμένες ιώσεις ενώ παράλληλα οι μελέτες υποστηρίζουν ότι συμβάλει στην πρόληψη αρκετών σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου και του δέρματος αλλά και στην ανάπτυξη άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.
Echinacea
H συνηθέστερα γραμμένη σαν Echinacea είναι πλούσια σε φωτοχημικά δραστικά συστατικά, που δρουν προστατευτικά έναντι των λοιμώξεων. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η τιτλοδότηση του τελικού προϊόντος, είναι αυτή που καθιστά τα συμπληρώματα διατροφής πιο αποτελεσματικά έναντι των απλών ροφημάτων που μπορεί να προετοιμάσει κάποιος στην άνεση του σπιτιού του, κάνοντας χρήση του αποξηραμένου βοτάνου.
Σίδηρος (Fe)
Η πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια, αυτή του σιδήρου, μπορεί να αποτελεί λόγο για να εμφανίζει κάποιος μεγάλη ευαισθησία στις λοιμώξεις αλλά και εύκολη κόπωση, αδυναμία, τάσεις λιποθυμίας και μειωμένη ανοχή στο κρύο. Η μεγάλη έλλειψη σιδήρου, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χορήγηση συμπληρώματος διατροφής, αφού έχει προηγηθεί εργαστηριακή αξιολόγηση των τιμών του αίματος. Διατροφικά, καλές πηγές σιδήρου αποτελούν το κρέας και τα εντόσθια.
Ψευδάργυρος (Zn)
Η άποψη ότι ο ψευδάργυρος «παίζει» σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος έκανε σχετικά πρόσφατα την εμφάνισή της έντονα. Ο οργανισμός δεν μπορεί να τον αποθηκεύσει, γι’ αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση καλών πηγών του, όπως για παράδειγμα τα όστρακα, οι ξηροί καρποί και το κρέας. Αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως συμπεριλαμβάνεται σε μια φόρμουλα, μαζί με βιταμίνη C Και άλλα αντιοξειδωτικά. Θεωρείται ότι συμβάλει στην καλή υγεία των βλεννογόνων, γιαυτό και συχνά απαντάται σε καραμέλες ανακούφισης από τον πονόλαιμο.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, αποτελούν μόνο ένα παρακλάδι της συνολικής αντιμετώπισης των ιώσεων.
Η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της άσκησης, η καλή ψυχολογία και η υγιεινή του σώματος, αποτελούν τα υπόλοιπα μονοπάτια που πρέπει κάποιος να διαβεί με την ίδια προσοχή για να οδηγηθεί στην καλή του υγεία.
Βιβλιογραφία
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15940121
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11603647
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9706220