Ηλιακό έγκαυμα στα παιδιά: πρόληψη και θεραπεία

Ηλιακό έγκαυμα στα παιδιά: πρόληψη και θεραπεία

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Πως θα προλάβουμε και θα θεραπεύσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα; Ο ήλιος του καλοκαιριού είναι ζεστός, λαμπερός & ιδιαίτερα ευεργετικός για την σωματική και ψυχική υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.  Είναι πραγματικά Πηγή Ζωής!  Μας ζεσταίνει, μας φωτίζει, αλλά και…μας καίει!

Ιδιαίτερα τα παιδιά, λόγω της ευάλωτης και λεπτότερης επιδερμίδας τους είναι πιο δεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και μπορούν να υποστούν ηλιακό έγκαυμα πολύ πιο γρήγορα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι εμείς οι ενήλικοι.

Στα παιδιά το ηλιακό έγκαυμα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να αποφεύγεται! 

Γιατί; 

Διότι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο DNA και μειώνει τη λειτουργικότητα των δερματικών κυττάρων. Δυο σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν από τα 18 χρόνια ζωής διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δέρματος στην ενήλικη ζωή, πέντε την τριπλασιάζουν.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, πως τα μέτρα ηλιοπροφύλαξης στα παιδιά είναι άκρως απαραίτητα και χρειάζεται να εφαρμόζονται επακριβώς, με ιδιαίτερη φροντίδα, επαναληψιμότητα και ένταση.

Για τα παιδιά: 

  • αποφεύγουμε την έκθεσή τους στον ήλιο  τις ώρες υψηλού κινδύνου 11π.μ.- 4μ.μ.
  • εφαρμόζουμε αρκετή ποσότητα αντηλιακού σ’ όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20 SPF (δε ξεχνάμε αυτιά, αυχένα, πέλματα). Η επάλειψη συστήνεται να γίνει 15-30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται ανά 2ωρο, ανά ώρα στα βρέφη.
  • χρησιμοποιούμε αντηλιακό από φυσικά φίλτρα (αφήνει στο δέρμα ένα λευκό φιλμ).
  • χρησιμοποιούμε πλατύγειρο καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα χαλαρά, πυκνής ύφανσης που καλύπτουν ώμους και αυχένα (σημειώνεται πως στα βρεγμένα ρούχα η ηλιοπροστατευτική ικανότητα ελαττώνεται κατά το ήμισυ).
  • ολιγόωρη παραμονή στη πισίνα ή τη παραλία, πάντα κάτω από σκιά, ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 5 ετών που παίζουν ανέμελα στον ήλιο χωρίς να αντιλαμβάνονται πότε «καίγονται».

Ιδιαιτέρως θα ήθελα να τονίσω ότι: 

  • αντηλιακό χρησιμοποιείται οπουδήποτε εκτεθούμε στον ήλιο (παιδική χαρά, βόλτα, ποδήλατο κ.α.).
  • Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα στα παιδιά δεν γίνονται στην παραλία, αλλά στα διάφορα πάρτυ σε ανοιχτούς χώρους, στη βόλτα, στο ποδήλατο.
  • αντηλιακά δε χρησιμοποιούνται σε βρέφη ηλικίας μέχρι 6 μηνών. Μικρότερα βρέφη απλώς δεν πρέπει να εκτίθενται απευθείας στον ήλιο.
  • η σωστή ηλιοπροστασία ολοκληρώνεται με ενυδατική περιποίηση.

Αν παρ’ ελπίδα δεν καταφέραμε να προλάβουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, και δούμε πως η έκθεση στον ήλιο έχει προκαλέσει στο παιδί δέρμα κόκκινο, ζεστό ή επώδυνο (αρχόμενη εικόνα ηλιακού εγκαύματος δηλαδή), τότε: 

  • απομακρύνουμε άμεσα το παιδί από τον ήλιο και το οδηγούμε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος.
  • κάνουμε στο παιδί μπάνιο με δροσερό νερό (όχι κρύο, ούτε ζεστό).
  • κατόπιν εφαρμόζουμε στην περιοχή του δέρματος ενυδατική κρέμα. Αλοιφές με αλόη ή υδροενεργή κολλοειδή γέλη βοηθούν ακόμη περισσότερο.
  • ενυδατώνουμε το παιδί με άφθονα υγρά και δίνουμε παυσίπονο εάν είναι απαραίτητο.
  • αναζητούμε άμεσα Ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που το παιδί εμφανίσει συμπτώματα Θερμοπληξίας (ταχυκαρδία, ζάλη, εμέτους, πυρετό κλπ).

Το μεγαλύτερο μυστικό για την επιτυχημένη προστασία των παιδιών μας από τον ήλιο, είναι η τήρηση αυτών των μέτρων πρωτίστως από μας, δίνοντάς τους το ωφέλιμο παράδειγμα. 

Γιατί τα παιδιά, πότε μα ποτέ, δεν αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας…

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts