Τα πολλά «πρόσωπα» της ζάχαρης  

Τα πολλά «πρόσωπα» της ζάχαρης  

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Αποφεύγετε τα μπισκότα, τα κέικ και άλλες γλυκές απολαύσεις για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης; Και πολύ σωστά πράττετε, αλλά ίσως εξακολουθείτε να τρώτε περισσότερη ζάχαρη από ό,τι πιστεύετε!

 Η ζάχαρη είναι ο μάστερ της μεταμφίεσης.

Απλά και μόνο επειδή δεν βλέπετε τη λέξη «ζάχαρη» στη λίστα συστατικών μιας ετικέτας διατροφής δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει ποσότητα αυτής  

Τα πρόσθετα σάκχαρα ονομάζονται έτσι επειδή προστίθενται στα συσκευασμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους ως βελτιωτικά γεύσης.  

Τα φυσικά σάκχαρα, από την άλλη πλευρά, είναι τα σάκχαρα που εμφανίζονται φυσικά σε τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρούτα.  

Πολλά προϊόντα περιέχουν συνδυασμό τόσο φυσικών σακχάρων όσο και προστιθέμενων.  

Η σακχαρόζη είναι ο πιο κοινός τύπος ζάχαρης. Συχνά ονομάζεται και “επιτραπέζια ζάχαρη”, είναι ένας φυσικός υδατάνθρακας που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και φυτά. Δεν είναι όμως το μοναδικό εναλλακτικό όνομα της ζάχαρης. 

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με ονόματα, άλλα οικεία και άλλα τελείως άγνωστα τα οποία είναι διαφορετικές πηγές σακχάρων, άλλα φυσικής προέλευσης και άλλα τεχνητής.   

  • Ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο 
  • Ζάχαρη από τεύτλα  
  • Ζάχαρη άχνη 
  • Ζάχαρη καρύδας 
  • Καστανή ζάχαρη 
  • Ακατέργαστη ζάχαρη 
  • Καραμέλα 
  • Χαρουπόμελο 
  • Νέκταρ ή σιρόπι αγαύης  
  • Μελάσα 
  • Μέλι 
  • Σιρόπι καλαμποκιού  
  • Σιρόπι σφενδάμου  
  • Σιρόπι ρυζιού ή ορυζοσιρόπιο 
  • Βύνη κριθαριού 
  • Γλυκόζη  
  • Φρουκτόζη 
  • Λακτόζη  
  • Γαλακτόζη 
  • Μαλτόζη 
  • Δεξτρόζη  
  • Μαλτιτόλη 
  • Υδρογονωμένο άμυλο  
  • Αιθυλική μαλτόλη 
  • Δισακχαρίτης 
  • Δεξτρίνη  
  • Μαλτοδεξτρίνη 
  • Σορβιτόλη 
  • Ιμβερτοζάχαρο
     

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση της παχυσαρκίας και των νοσημάτων που συνδέονται με αυτήν, για αυτό τον λόγο είναι  επιτακτική η μείωση της ποσότητας πρόσληψης της. 

Η κριτική σκέψη ως προς την ποσότητα και την προέλευση των προσλαμβανόμενων σακχάρων είναι σημείο κλειδί.

Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος να αποφύγετε τη ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα, άλλωστε καταναλώνουμε τρόφιμα και όχι συστατικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν φυσικές ποσότητες σακχάρων, αλλά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και διάφορες ευεργετικές ενώσεις απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.  

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μειωθεί η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων είναι ο περιορισμός των επεξεργασμένων προϊόντων. 

  

Βιβλιογραφία 

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/sugar-salt-and-fat/names-for-sugar-infographic/different-names-for-sugar 

https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/changes-nutrition-facts-label 

https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/sugars-sweeteners  

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts