Εσείς γνωρίζετε το matcha;

Εσείς γνωρίζετε το matcha;

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Τον  τελευταίο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της  μια πολύ ιδιαίτερη και πράσινη σκόνη η οποία ονομάζεται matcha .Οι απανταχού bloggers και όσοι αγαπούν την γυμναστική το έχουν εντάξει καθημερινά πια στην διατροφή τους . Όμως τι είναι το  matcha; και πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω ;

Matcha (μάτσα ) λοιπόν  στα ιαπωνικά σημαίνει σκόνη τσαγιού. Και όπως  μαρτυρά λοιπόν και το όνομα του πρόκειται για μια  πράσινη πούδρα που παράγεται απο φύλλα πράσινου τσαγιού . Οφείλει το καταπράσινο χρώμα της στην ιδιαίτερη καλλιέργεια των φύλλων του πράσινου αυτού τσαγιού καθώς αναπτύσσονται καλυμμένα με υφάσματα αυξάνοντας έτσι το ποσοστό χλωροφύλλης στα φύλλα, διατηρώντας έτσι το ζωηρό πράσινο χρώμα τους και αποκτώντας  καλύτερη υφή και γεύση αλλά και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Στην συνέχεια τα φύλλα συλλέγονται προσεκτικά ένα ένα με το χέρι και περνούν για λίγο από τον ατμό. Έπειτα αποξηραίνονται και αφήνονται  σε ελαφρώς ψυχρό περιβάλλον για να ωριμάσουν  προτού  γίνουν πούδρα.  Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα και μοναδική γεύση  αλλά συνέπαγεται και υψηλό κόστος γεγονός που ανεβάζει την τιμή του matcha αρκετά σε σχέση με τα υπόλοιπα πράσινα τσάγια.

Το matcha από διατροφική άποψη είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα η αντιοξειδωτική του ικανότητα θεωρείται 137 φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο πράσινο τσάι και αυτό οφείλεται στο πλήθος κατεχινών  που περιέχει και συγκεκριμένα της EGCG η οποία είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές της ιδιότητες . Επιπρόσθετα το matcha λειτουργεί σαν φυσικό τονωτικό καθώς δίνει ενέργεια και διαύγεια κατά τη διάρκεια της ημέρας  .Περιέχει επίσης μαγνήσιο, σελήνιο και χρώμιο ,καθώς και βιταμίνη C. Ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως έχει την ικανότητα να αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στο matcha οφείλουν πολλοί το υψηλό προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων.

Βέβαια επειδή πάντα υπάρχουν δύο όψεις σε κάθε ζήτημα , οφείλουμε να αναφέρουμε  ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από ένα φλιτζάνι ρόφηματος matcha την ημέρα ,λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε  μόλυβδο.

Απολαύστε το είτε σκέτο σαν ρόφημα είτε μέσα σε κάποια σούπα, ακομή και μέσα στο γιαούρτι σας.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts