Αθώο το γαλακτικό οξύ!

Αθώο το γαλακτικό οξύ!

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το σύνολο του πληθυσμού το οποίο ασχολείται με την  γυμναστική, είτε σε καθημερινή βάση ή μια φορά την εβδομάδα έχουν αισθανθεί ένα κάψιμο στις μυικές ομάδες  που ενεργοποιούνται κατά την διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Και κατηγορούν το γαλακτικό οξύ.

Κάποιοι το απολαμβάνουν, αφού ξέρουν ότι τα αποτελέσματα θα τους επισκεφτούν άμεσα στο σώμα τους αλλά και στην φυσική τους κατάσταση, άλλοι δεν το αντέχουν ενώ άλλοι δεν το έχουν αισθανθεί καν.

Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς απο τί προέρχεται αυτή η αίσθηση-πόνος;

Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι πολλοί ασκούμενοι εκδηλώνουν την κούραση τους την ώρα της  προπόνησης με την έκφραση ”γαλάκτωσα δεν μπορώ άλλο”. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από έντονη αθλητική δραστηριότητα αρκετός κόσμος  νομίζει ότι ο πόνος αυτός προέρχεται από την συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στην μυική ομάδα που ενεργοποιείται.

Η επιστήμη όμως έχει αντίθετη άποψη αφού υποστηρίζει ότι  το κάψιμο που νιώθει κάποιος  κατά την έντονη προπόνηση προκαλείται από τη συσσώρευση ιόντων υδρογόνου, δηλαδή το γαλακτικό οξύ στην προκειμένη περίπτωση κατηγορείται άδικα. Αντιθέτως, τα ιόντα υδρογόνου είναι τα μόνα που έχουν την ευθύνη.

Όσων αφορά το γαλακτικό οξύ είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς  βοηθά μέσω φυσιολογικών διεργασιών το σώμα να αντεπεξέλθει σε καταστάσεις ιδιαίτερα πιεστικές για τον οργανισμό μας.

Τέλος η λύση στην αντιμετώπιση αυτού του πόνου, από την συσσώρευση ιόντων υδρογόνου, μπορεί να απομακρυνθεί μέσω μιας ήπιας μορφής άσκησης όπως είναι το περπάτημα ή το χαλαρό τρέξιμο!

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts