Τα καλοκαίρια στην Κέρκυρα έχουν άρωμα ginger beer ή τσιτσιμπύρα!
Για όσους δεν γνωρίζουν η τσιτσιμπύρα (ginger – beer) πρόκειται για ένα πολύ δροσιστικό ανθρακούχο ποτό με τζίντζερ, που έφεραν οι Άγγλοι άρχοντες του νησιού στα μέσα του 1800.
Αν και η ονομασία της μας θυμίζει το «ginger –ale», η κερκυραική τσιτσιμπύρα είναι διαφορετική. Η τσιτσιμπύρα έχει πιο έντονη γεύση και λιγότερες φυσαλίδες καθώς αποτελεί προϊόν ζύμωσης, ενώ το ginger ale είναι στην ουσία αεριούχο νερό με άρωμα τζίντζερ.
Η τσιτσιμπύρα αποτελείται από 3 βασικά συστατικά: τζίντζερ, φρέσκο χυμό λεμόνι, ζάχαρη και νερό, τα οποία ζυμώνονται μέσα σε μπουκάλι φέροντας όλα τα οφέλη του τζίντζερ και την δροσιά ενός φυσικού ανθρακούχου ροφήματος με ελάχιστο αλκοόλ (0,5-1,5%).
Υλικά
Χρειαζόμαστε
- 1 λίτρο φυσικό μεταλλικό νερό σε θερμοκρασία δωματίου,
- Χυμό και ξύσμα από 2-3 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινή την θέλουμε)
- 1 -2 κουταλιές ξύσμα από φρέσκο τζίντζερ
- 100γρ. καστανή ζάχαρη
- ½ κουταλάκι μαγιά μπύρας σε σκόνη ή 1 κουταλάκι της σούπας φρέσκια μαγιά μπύρας (σε κύβο).
Εκτέλεση
- Διαλύουμε την ζάχαρη σε 1φλ. νερό (αν χρειαστεί ζεσταίνουμε ελαφρώς)
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί
- Γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια, αφήνοντας τουλάχιστον 3 δάκτυλα κενό και κλείσουμε το μπουκάλι με το καπάκι ή με τούλι και φελό.
- Αφήνουμε τα μπουκάλια να «ξεκουραστούν» για περίπου 24-48 ώρες σε σκοτεινό μέρος- όχι στο ψυγείο.
- Είναι έτοιμο όταν δημιουργηθούν φυσαλίδες και δεν μπορούμε να ζουλήξουμε το μπουκάλι -Προσοχή μην το ξεχάσουμε και σκάσει.
- Ανακατεύουμε καλά, σουρώνουμε και αποθηκεύουμε σε μπουκάλια
- Διατηρούμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
Παραδοσιακά η τσιτσιμπύρα χρησιμοποιείται σαν γιατροσόφι και βοηθά στην χώνεψη, στην ναυτία, στον στομαχόπονο, ενώ μπορεί να καταναλωθεί σκέτη, με μέντα ή δυόσμο ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε διάφορα κοκτέιλ.
Καλή απόλαυση!
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394