Moringa: Μύθοι και αλήθειες

Moringa: Μύθοι και αλήθειες

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Με τον όρο Μoringa αναφερόμαστε στο λεγόμενο “Miracle Tree” (Δέντρο των Θαυμάτων) που προέρχεται από την Ινδία και καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί έχει την ικανότητα να αντιστέκεται στον παγετό αλλά και στην ξηρασία.

Το γένος Moringa Adans περιλαμβάνει 13 είδη, εκ των οποίων το Moringa oleifera Lam που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή φυτοφαρμακευτική ως πηγή θρεπτικών συστατικών.

Ένα ευρύ φάσμα φυτοχημικών συστατικών στα φύλλα, στα λουλούδια, στους καρπούς, στους σπόρους κλπ εξαρτάται από την ποικιλία, την εποχή και την τοποθεσία του. Η επιστημονικές μελέτες παρέχουν πληροφορίες για τη χρήση του Moringa και τις θεραπευτικές ιδιότητες που του προσάπτουν ως αντιβιοτικό, αντικαρκινικό, αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, καρδιο-προστατευτικό, ηπατοπροστατευτικό, νευρο-προστατευτικό κ.α.

Η μεγάλη ποικιλία στερολών, πολυφαινολών, λιπαρών οξέων και φλαβανοειδών πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τη βιολογική αξία του.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον όμως είναι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των ειδών του Moringa ανά περιοχή στην οποία καλλιεργείται αλλά και οι αλλαγές στα ποσοστά των θρεπτικών συστατικών αναλόγως το μέρος του φυτού και την επεξεργασία που έχει υποστεί.

Παραδείγματος χάριν τα χλωρά φύλλα του φυτού έχουν μόλις 6,7 γρ πρωτεΐνης σε σχέση με τα αποξηραμένα φύλλα που έχουν 29,4 γρ. Αντίστοιχα στο Μαλάουι τα φύλλα του φυτού έχουν διπλάσια γραμμάρια ασβεστίου σε σχέση με τα φύλλα από τη Μαδαγασκάρη. Δηλαδή η προέλευση αλλά και το μέρος του φυτού παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών του κάτι που ήδη το καθιστά υπό περαιτέρω διερεύνηση στην επιστημονική κοινότητα.

Συμπερασματικά, επειδή η Moringa αναπτύσσεται φυσιολογικά σε διαφορετικά περιβάλλοντα ανα τον κόσμο, υπάρχει μια παραλλαγή στα φυτοχημικά και τα θρεπτικά συστατικά από τα διαφορα μέρη του φυτού.

Παρά το γεγονός ότι τα φύλλα του θεωρούνται μεγάλη πρωτεϊνική πηγή, πρέπει ακόμα να μελετηθεί ο βαθμός που η πρωτεΐνη αυτή ανταγωνίζεται την πρωτεΐνη που παράγουν τα μηρυκαστικά ζώα (πχ το γάλα). Οι περισσότερες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί με υδατικά και άλλα διαλύματα του φυτού σε ποντίκια και άλλα ζώα γεγονός που δε μας επιτρέπει να μιλήσουμε ακόμα για θεραπευτικές ιδιότητες αλλά και για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της υποθρεψίας. Τέλος είναι απαραίτητη η αξιολόγηση του για την ασφάλεια και την τοξικότητα των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του προτού εφαρμοστεί στην κλινική πρακτική.

Πηγή

Ashok K. Dhakad, 2019, Biological, nutritional, and therapeutic significance of Moringaoleifera Lam, review

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts