Μαγνήσιο και νευρολογικές παθήσεις

Μαγνήσιο και νευρολογικές παθήσεις

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Το Μαγνήσιο, ένα άκρως πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας, πλούσιο σε οφέλη. «Κινεί τα νήματα» για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Διατηρεί σε κανονικά επίπεδα τον ρυθμό της καρδιάς, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, ενδυναμώνει τα οστά και συγχρονίζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι συμμετέχει σε περισσότερες από 600 βιοχημικές αντιδράσεις.

Νευρολογικά Νοσήματα

Οι νευρολογικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν την τρίτη πιο κοινή αιτία αναπηρίας και πρόωρου θανάτου στην ΕΕ και ο επιπολασμός τους πιθανώς θα αυξάνεται με την προοδευτική γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν τη συμμετοχή του μαγνησίου σε αυτές τις παθολογίες, την επαναλαμβανόμενη ανεπάρκεια στους ασθενείς και την αποτελεσματικότητα της διατροφικής κάλυψης. Οι μηχανισμοί με τους οποίους το μαγνήσιο μπορεί να ρυθμίσει αυτές τις διαταραχές είναι πολλαπλοί και δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Μια ανασκόπηση με τίτλο «Ο ρόλος του μαγνησίου στις νευρολογικές διαταραχές», συνοψίζει την πρόσφατη βιβλιογραφία σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει το μαγνήσιο στην αντιμετώπιση της εμφάνισης και τη συν-θεραπεία των πιο συχνών νευρολογικών παθήσεων: χρόνιος πόνος, ημικρανία, εγκεφαλικό, επιληψία, Αλτσχάιμερ, και της νόσου του Πάρκινσον, καθώς και των κοινά συννοσηρών παθήσεων του άγχους και της κατάθλιψης.

Ημικρανία

Από την άποψη των κοινωνικών επιπτώσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι η ημικρανία είναι μια εξουθενωτική διαταραχή του εγκεφάλου με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για το άτομο και την κοινωνία. Τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό σε ασθενείς με ημικρανία είναι συχνά χαμηλότερα από τα υγιή άτομα. Το από του στόματος συμπλήρωμα μαγνησίου συνταγογραφείται για προφύλαξη, ενώ η ενδοφλέβια χορήγηση μαγνησίου προτείνεται συστηματικά για την οξεία ημικρανία. Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας έχει αποκαλύψει την αποτελεσματικότητα της από του στόματος χρήσης μαγνησίου στην πρόληψη της ημικρανίας. Η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη θεραπεία της οξείας ημικρανίας επιβεβαιώθηκε από διαφορετικές μελέτες.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή και εξουθενωτική διαταραχή που επηρεάζει σχεδόν το 11% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 60 ετών και το 18,8% των νεότερων των 60 ετών. Η κατάθλιψη συνδέεται με ανεπαρκή ποιότητα ζωής με σοβαρές βλάβες και συχνά συνδέεται με άλλες συννοσηρικές διαταραχές, όπως άγχος και χρόνιος πόνος. Είναι ενδιαφέρον ότι το μαγνήσιο παίζει ρόλο σε πολλά μονοπάτια που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της κατάθλιψης και είναι σημαντικό για τη δραστηριότητα πολλών ενζύμων, ορμονών και νευροδιαβιβαστών.

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συσχετιστεί με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης σε πολλές διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και εθνικούς πληθυσμούς. Πρόσφατα, έχει αναφερθεί ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πολύ χαμηλής πρόσληψης μαγνησίου και της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στους νεότερους ενήλικες. Η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου έχει συσχετιστεί με τη βελτίωση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τη μείζονα κατάθλιψη, την προεμμηνορροϊκή κατάσταση, την επιλόχεια κατάθλιψη και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Επιληψία

Η επιληψία είναι μια ασθένεια που επηρεάζει 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από κρίσεις. Στην πραγματικότητα, είναι ευρέως γνωστό ότι η σοβαρή υπομαγνησιαιμία, από μόνη της, μπορεί να προκαλέσει επιληπτική δραστηριότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι έχει αναφερθεί ότι η προεκλαμψία και η εκλαμψία, καταστάσεις που σχετίζονται με συμπτωματικές κρίσεις, βελτιώθηκαν μετά τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου .

Εγκεφαλικά

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια εγκεφαλοαγγειακή νόσος που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως μπερδεμένη ομιλία, παράλυση/μούδιασμα και δυσκολία στο περπάτημα. Μια πρόσφατη δημοσίευση για το εγκεφαλικό εξέτασε πολλαπλές μετα-αναλύσεις και ανέφερε μια δοσοεξαρτώμενη προστατευτική δράση του μαγνησίου έναντι του εγκεφαλικού.

Οι περισσότερες από τις μετα-αναλύσεις που εξετάστηκαν διαπίστωσαν ότι κάθε 100 mg/ημέρα αύξηση της διατροφικής πρόσληψης μαγνησίου παρείχε προστασία μεταξύ 2% και 13% έναντι του ολικού εγκεφαλικού.

Alzheimer και Parkinson

Οι ασθένειες Alzheimer και Parkinson (AD και PD) αντιπροσωπεύουν δύο ασθένειες γήρανσης νευροεκφυλιστικού χαρακτήρα με υψηλότερο κοινωνικό αντίκτυπο. Το κόστος αυτών των παθολογιών στις ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και μέχρι το 2050 θα είναι σχεδόν δύο φορές υψηλότερο σε σύγκριση με το έτος 2010, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 357 δισεκατομμύρια ευρώ .

Η θεραπεία με μαγνήσιο, στην πραγματικότητα, σε πρώιμο στάδιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης στην AD και PD

ΔΕΠΥ

Επιπλέον, έχει αναφερθεί η συμμετοχή του μαγνησίου στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), μια σοβαρή νευροαναπτυξιακή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απροσεξία, υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα. Ο εκτιμώμενος επιπολασμός της ΔΕΠΥ είναι μεταξύ 5% και 7% στους μαθητές σε όλο τον κόσμο. Συχνά, οι μαθησιακές διαταραχές συνδέονται με αυτή την ασθένεια και αυτές οι διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των παιδιών και να επιβάλλουν σημαντικό κόστος στην οικογένεια, τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τα εκπαιδευτικά τους συστήματα παγκοσμίως .

Είναι καλά αποδεκτό ότι το μαγνήσιο μπορεί να είναι χρήσιμο ως θεραπευτικός παράγοντας στη θεραπεία της ΔΕΠΥ επειδή έχει αναφερθεί ότι το επίπεδο μαγνησίου στον ορό στα παιδιά με ΔΕΠΥ ήταν χαμηλότερο από τους ελέγχους . Επιπλέον, τα συμπληρώματα μαγνησίου (μόνο ή σε συνδυασμό με βιταμίνες ή άλλα μέταλλα) βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ . Μια πολύ πρόσφατη εργασία αξιολόγησε ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου και βιταμίνης D σε παιδιά με διαταραχή ΔΕΠΥ ήταν αποτελεσματική σε προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικά προβλήματα σε σύγκριση με την πρόσληψη εικονικού φαρμάκου .

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts