Όλοι γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο κάνει “καλό”. Εδώ και χρόνια, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συστήνεται ευρέως για την πρόληψη και την θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, ο ρόλος του στη μείωση του σωματικού βάρους-λίπους παρέμενε ασαφής. Μάλιστα, πολλές φορές θεωρώντας το ελαιόλαδο “βαρύ”, προτιμούμε άλλα έλαια, λίπη ή ντρέσινγκ στην “δίαιτα” μας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος (δηλαδή την αναλογία λίπους, μυικής μάζας) και την αρτηριακή πίεση.
Μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις μιας δίαιτας με περιορισμένη θερμιδική πρόσληψη που περιείχε ελαιόλαδο, στη σύνθεση του σώματος και τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Σε ενήλικες γυναίκες (n=41, 27.0 ± 0.9 ετών) με υπερβάλλον σωματικό λίπος (46.8 ± 0.6% του σωματικού λίπους) δόθηκε καθημερινά πρωινό υψηλό σε λίπος που περιείχε είτε 25 mL σογιέλαιο (n=20) ή 25 mL έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (n=21) για εννέα εβδομάδες στο πλαίσιο μιας ενεργειακά περιορισμένης, μέτριας περιεκτικότητα σε λίπος δίαιτα (-2090 kJ, ~ 32% Ε από λίπος).
Στην ανθρωπομετρική αξιολόγηση, φάνηκε ότι η απώλεια λίπους ήταν περίπου 80% υψηλότερη στην ομάδα του ελαιολάδου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου-σογιέλαιου (μέσος όρος ± SE: -2,4 ± 0,3 kg έναντι -1,3 ± 0,4 kg, Ρ = 0,037). Στην ομάδα του ελαιολάδου μειώθηκε η διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (-5,1 ± 1,6 mmHg έναντι +0,3 ± 1,2 mmHg, P = 0,011). Διάφορες μεταξύ ομάδων (Ρ <0,050) παρατηρήθηκαν και για άλλους δείκτες, όπως για την κρεατινίνη ορού (+0,04 ± 0,01), για την “καλή” χοληστερόλη HDL-c (-2,9 ± 1,2 mmol / L), αύξηση στην αντιφλεγμονώδη ιντερλευκίνη IL-10 (+0,9 ± 0,1 pg / Μmol / L), την αλκαλική φωσφατάση (-3,3 ± 1,8 IU / L) και μείωση στην προφλεγμονώδη ιντερλευκίνη IL-1β (-0,3 ± 0,1 pg / mL, Ρ = 0,060).
Συμπερασματικά,
η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας ενισχύει την απώλεια σωματικού λίπους και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και να προτιμάται στα προγράμματα με περιορισμένη ενεργειακή πρόσληψη για την θεραπεία της παχυσαρκίας.
Βιβλιογραφία:
Galvão Cândido F1, Xavier Valente F2, da Silva LE2, Gonçalves Leão Coelho O2, Gouveia Peluzio MDC2, Gonçalves Alfenas RC2. Consumption of extra virgin olive oil improves body composition and blood pressure in women with excess body fat: a randomized, double-blinded, placebo-controlled clinical trial. Eur J Nutr. 2017 Aug 14. doi: 10.1007/s00394-017-1517-9.
Συντάκτης Άρθρου
Ονομάζομαι Κυριακή Απέργη είμαι Διαιτολόγος Διατροφολόγος και προσφέρω διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο μου στο Μαρούσι Αττικής.
Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010 με βαθμό “8”.
Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην “κοιλιοκάκη” με θέμα: “Διατροφική αξιολόγηση πασχόντων από κοιλιοκάκη: Σχεδιασμός μελέτης αξιολόγησης” η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 9 (πτυχιακή), ενώ παράλληλα ολοκλήρωσα την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία “Αττικό” και “Αλεξάνδρα”.
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ)υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society – BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την διατροφή και τα σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life coaching και Focus in Solution Therapy.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει στην συγγραφή βιβλίων διατροφής και ψυχολογίας.
Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας keadd.
Παρακολουθώ όλες τις τρέχουσες εξελίξεις με σεμινάρια και συμμετοχή σε συνέδρια πάνω σε θέματα διατροφής, κλινικής διατροφής, παχυσαρκίας και διατροφικών διαταραχών και διατροφογενετικής.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθώ το διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης».
Το 2017 ολοκλήρωσα το πρόγραμμα life coaching του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θέλοντας να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία και προσέγγιση του πάσχοντος ανθρώπου.
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τον σύγχρονο και jazz χορό, ενώ είμαι κάτοχος Bronze Jazz πτυχίου χορού.
«Κάθε γεύμα είναι μια καινούργια ευκαιρία για να βελτιώσεις την σχέση σου με την τροφή και να θρέψεις το σώμα σου.”
Πληροφορίες:
e-mail: kiapergi@gmail.com
www.kiriakiapergi.gr
Τ: +306987121394