Διαβήτης. Πως να αποφύγετε το Burnout του διαβήτη

Διαβήτης. Πως να αποφύγετε το Burnout του διαβήτη

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Μόλις έχετε διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη.

Παρόλο που έχετε ένα σχέδιο θεραπείας, νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε καθόλου την ασθένεια, η οποία, παρά την εκπαίδευση των ιατρών φαντάζει ακόμα άγνωστη και ίσως τρομακτική. Ο διαβήτης ήρθε για να μείνει και νιώθετε να δεσπόζει σε κάθε σκέψη σας, κάθε στιγμή της ζωής σας.

Είναι αλήθεια ότι η “σωστή” φροντίδα του διαβήτη απαιτεί συνεχή μέριμνα για την καλή διατροφή, την τακτική σωματική άσκηση, τα φάρμακα, καθώς αυτά επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Όλη αυτή η προσπάθεια, που απαιτείται από άτομα με διαβήτη, μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει στο «διαβητικό burnout». Μια κατάσταση στην οποία οι ασθενείς κουράζονται να διαχειρίζονται πλέον την ασθένειά τους και απλώς την αγνοούν, είτε για μια χρονική περίοδο ή ακόμα και για πάντα. Το «διαβητικό burnout» δεν είναι το ίδιο με την κατάθλιψη, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει όταν ένα άτομο είτε δεν επιθυμεί να αλλάξει, είτε είναι απλά κουρασμένος από την ατελείωτη προσπάθεια που απαιτεί η φροντίδα του διαβήτη.

Αν και η παραμέληση της διαβητικής θεραπείας μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, είναι κατανοητό ότι ένα άτομο με διαβήτη θα βιώσει αυτά τα συναισθήματα κάποια στιγμή στην ζωή του. Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές για την ανακούφιση από το άγχος της διαχείρισης του διαβήτη και την αποφυγή του «διαβητικού burnout»

1) Βάλτε στόχο να μένετε κινητοποιημένοι, και όχι “τέλειοι”.

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη αισθάνονται ότι θα πρέπει πάντα να έχουν όλες τις τιμές γλυκόζης αίματος εντός των στόχων και απογοητεύονται όταν, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πηγή άγχους, αν δεχτείτε το γεγονός ότι η καλή διαβητική φροντίδα δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι “τέλεια”. Εάν “συγχωρήσετε” τον εαυτό σας για την περιστασιακή διακύμανση των τιμών της γλυκόζης, θα απαλλαγείτε από το στρες που συνδέεται με την προσπάθεια να επιτύχετε την τελειότητα και πιθανώς μακροπρόθεσμα θα αποκομίσετε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο με μια τέτοια προσέγγιση .

2) Προσδιορίστε τυχόν εμπόδια για την καλή διαβητική φροντίδα.

Υπάρχουν κάποια εμπόδια στη ζωή σας που σας εμποδίζουν να πάρετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα του εαυτού σας; Εάν ναι, κάντε μια λίστα με αυτά και ενεργήσετε προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων ένα προς ένα.

Για παράδειγμα, εάν σας είναι δύσκολο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο για να ασκηθείτε, σκεφτείτε εναλλακτικούς τρόπους άσκησης, πχ. να αγοράσετε ένα ποδήλατο ή ένα διάδρομο για το σπίτι, να κανονίσετε περίπατο με έναν φίλο ή ακόμα να αγοράσετε ένα σκύλο!

Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος σκέψης, θα πρέπει να ισχύει και για όλες τις πτυχές της ζωής σας. Καθώς η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος μετρήσεων των τιμών της γλυκόζης και της φαρμακευτικής αγωγής είναι χρήσιμη για την επίτευξη και την διατήρηση καλού γλυκαιμικού ελέγχου, θα ήταν καλό να αποφύγετε ή να προσπαθήσετε να ελέγξετε καταστάσεις όπου θα αναγκαστείτε να βγείτε εκτός προγράμματός σας. Η τήρηση ενός ημερολογίου όπου καταγράφετε όχι μόνο τιμές γλυκόζης, αλλά και σημαντικές- στρεσσογόνες καταστάσεις, θα σας βοηθήσει να μάθετε να τις διαχειρίζεστε και να τις προβλέπετε καλύτερα.

3) Αναζητήστε και προσδιορίστε την βοήθεια που χρειάζεστε .

Το να έχετε διαβήτη και να τον διαχειρίζεστε καλά δεν πρέπει να είναι ένα “μυστικό” καθήκον. Η οικογένεια και οι φίλοι σας, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρακινημένοι προσφέροντας σας υποστήριξη. Αφήστε τους άλλους να γνωρίζουν ότι σκοπεύετε να κάνετε το καλύτερο για να διαχειριστείτε το διαβήτη σας και χρειάζεστε τη βοήθειά τους. Στη συνέχεια, όμως να είστε συγκεκριμένοι για αυτό που θεωρείτε εσείς χρήσιμο και βοηθητικό εκ μέρους τους. Ο συνεχής έλεγχος, η κριτική και οι συνεχείς ερωτήσεις από τον περιβάλλον πχ. εάν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο είναι το “σωστό” φαγητό, δεν είναι χρήσιμη βοήθεια.

4) Να έχετε στο μυαλό σας τον απώτερο στόχο σας.

Ο αυστηρός έλεγχος της γλυκόζης είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους επιπλοκών του διαβήτη. Μπορεί να σας παρακινήσει να διαχειριστείτε το διαβήτη σας όταν εξετάζετε τα είδη των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν από την κακή φροντίδα του, αλλά μετά από λίγο, αυτές οι επιπλοκές μπορεί να έχουν μικρότερη επίδραση σαν σαν μια κινητήρια δύναμη στη ζωή σας. Σκεφτείτε πιο συγκεκριμένα – η διατήρηση της καλής φροντίδας του διαβήτη μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις επιπλοκές, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ευκίνητο στο γήπεδο του μπάσκετ, να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας στην εργασία ή να σας επιτρέψει να εστιάσετε περισσότερο στις δραστηριότητες που εσείς αγαπάτε και θεωρείτε σημαντικές στην ζωή σας ακόμα και πριν την διάγνωση της νόσου. Προκειμένου να διατηρήσετε την καλή φροντίδα του διαβήτη είναι σημαντικό στο μυαλό σας να στοχεύετε στα οφέλη που απολαμβάνετε από αυτήν σχετικά με τα δικά σας χόμπι και ενδιαφέροντα

5) Συμβουλεύεστε τακτικά την θεραπευτική ομάδα σας 

Η παραμονή σε μια ρουτίνα φροντίδας του διαβήτη σας σημαίνει να τηρείτε τακτικά τις επισκέψεις σας στην θεραπευτική ομάδα, που σας παρακολουθεί, όσο συχνά είναι απαραίτητο. Η ομάδα φροντίδας του διαβήτη – οι άνθρωποι που φροντίζουν όλα τα μέρη του σώματός σας που επηρεάζονται από τον διαβήτη – θα πρέπει να σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρακινημένοι και ενημερωμένοι σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Να έχετε πάντα μια λίστα με ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε τον επαγγελματία υγείας σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Η διάγνωση του διαβήτη έρχεται σαν κεραυνός και αλλάζει ριζικά την ζωή του ατόμου με διαβήτη και της οικογένειάς του. Ωστόσο, η κατάλληλη υποστήριξη και η συνεχής καθοδήγηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των θεραπευτικών στόχων, στην αποφυγή των επιπλοκών και στην διατήρηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και του περιβάλλοντος του.

 

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts