Ακόμα και ένα μήλο κάνει τη διαφορά

Ακόμα και ένα μήλο κάνει τη διαφορά

Comment Icon0 Comments
Reading Time Icon1 min read
Spread the love

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα λέει η παλιά παροιμία η οποία μπορεί να ακούγεται γραφική με την σύγχρονη επιστημονική γνώση αλλά …

Αλλά τα πράγματα (και όχι ειδικά για το μήλο) μάλλον κάπως έτσι είναι. Έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, οι στατίνες αποτελούν ένα ευρύτατα συνταγογραφούμενο δραστικό συστατικό. Άρθρο στο American Heart Association’s journal Circulation: “Cardiovascular Quality and Outcomes” προτείνει την προληπτική λήψη για όλα τα άτομα άνω των 50 ετών για την αποφυγή εκδήλωσης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Οι έρευνες

Στην έρευνα αυτή των Αμερικάνων επιστημόνων απάντησαν Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου μέσα από μαθηματικά μοντέλα υπολόγισαν την θετική επίδραση που θα είχε στο σύνολο του Βρετανικού πληθυσμού η κατανάλωση ενός μήλου καθημερινά.

Από τους υπολογισμούς τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν 17,6 εκατ. άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έπαιρνε καθημερινά μια στατίνη (σε εφαρμογή της προτροπής της παραπάνω Αμερικανικής έρευνας), αυτό θα απέτρεπε 9400 θανάτους ετησίως από καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Αν το σύνολο άνω των 50 του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου (22 εκατ. άτομα) έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον ετήσιο αριθμό των προκαλούμενων από καρδιοαγγειακά νοσήματα κατά 8.500.

Όμως παράλληλα θα υπήρχαν 1000 λιγότερα περιστατικά μυοπάθειας και 10000 περιστατικά λιγότερα διαβήτη. Όλα αυτά προκαλούμενα σαν παρενέργεια της χρήσης των στατινών.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Adam Briggs τονίζει ότι σκοπός της έρευνας δεν ήταν να πείσουν τον κόσμο να αντικαταστήσει τις συνταγογραφούμενες στατίνες με μήλα. Αλλά να αναδείξει την ανάγκη για παράλληλη διαφοροποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς μαζί με την λήψη των φαρμάκων.

Σε άλλη μελέτη Βρετανών επιστημόνων αναδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο ή καρδιοαγγειακά νοσήματα. Μελέτησαν τις διατροφικές συνήθεις 65,226 ατόμων για το χρονικό διάστημα 2001 έως 2013. Αυτό που βρήκαν είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα θανάτου από τις δύο πιο συχνές αιτίες θανάτου.

Η μείωση του κινδύνου φτάνει το 42% για όσους καταναλώνουν 7 μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα. Η μελέτη τους έδειξε επίσης ότι την θετικότερη επίδραση έχουν τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα και λιγότερο τα τυποποιημένα.

Οπότε…

Από τα παραπάνω είναι εύκολο κανείς να καταλάβει την σημασία της προσθήκης φρούτων και λαχανικών στη καθημερινότητά μας. Μια μόλις προσθήκη δύο φρούτων και 5 μερίδων λαχανικών (όσο περίπου είναι δύο σαλάτες) μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία μας αλλά και την ποιότητα της διατροφής μας

Για πολλούς μπορεί να είναι δύσκολος ή ακατόρθωτος στόχος η επίτευξη της κατανάλωσης των φρούτων και των λαχανικών. Όμως μέσα από ένα απλό προγραμματισμό κάποιος μπορεί να κτίσει αυτή τη χρήσιμη διατροφική συνήθεια. Ξεκινήστε λοιπόν να προσθέσετε φρούτα και λαχανικά στη καθημερινή σας διατροφή. Γιατί όπως αποδείχτηκε ακόμα και ένα μήλο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πηγές

  • A statin a day keeps the doctor away: comparative proverb assessment modelling study, doi: 10.1136/bmj.f7267, Adam D M Briggs, Anja Mizdrak, published in the BMJ, 18 December 2013
  • Oyinlola Oyebode, Vanessa Gordon-Dseagu, Alice Walker, Jennifer S Mindell. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. J Epidemiol Community Health, 31 March 2014 DOI: 10.1136/jech-2013-203500.

Συντάκτης Άρθρου

Share this article

Related Posts